BLIV MEDLEM

Diabetes og undervægt

Der er ofte fokus på overvægt i forbindelse med diabetes – især i forbindelse med type 2-diabetes. Der er dog også en del personer med diabetes, der ikke har ikke brug for at tabe sig, men som i stedet har svært ved at holde vægten.

Hvis du taber i vægt uden at ville det, har du måske brug for at justere mad og/eller medicin. Det er derfor meget vigtigt, at du tager kontakt til din behandler. Samtidig er det vigtigt at få hjælp til at finde årsagen til vægttabet. Mulige årsager kan være dårligt reguleret diabetes, sygdom, depression, glemsomhed, lille appetit m.m.

Hvis du skal undgå vægttab, er det en god idé at fordele måltiderne jævnt over dagen, så du spiser 3 hovedmåltider og 3-5 små mellemmåltider.

Har du lille appetit?

Hvis appetitten er lille, er det hensigtsmæssigt, at du spiser mad med mere fedt og protein og med et lavere indhold af kostfibre end anbefalingerne.

Hvis muligt, så vælg primært det sunde fedt. Det fås især i fede fisk som sild, laks og makrel. Nødder, mandler, oliven- og rapsolie, oliven og avocado indeholder også sundt fedt.

Læs mere om kilder til det sunde fedt

Da målet er at øge mængden af kalorier i din kost, kan du evt. øge sukkerindholdet, hvis det medvirker til, at du spiser og drikker mere. Det er i så fald vigtigt, at du får tilpasset din medicinske behandling til din kost. Du kan også øge antallet af måltider til 7-8 måltider om dagen efter behov og appetit.

Få inspiration til lækre opskrifter

Kosttilskud

Hvis du er småt spisende, anbefaler vi, at du supplerer din kost med et dagligt vitamin- og mineraltilskud i form af 1 stk. multivitamin-mineraltablet.

Du kan anvende energi- og proteinberigede produkter som tilskud, hvis du har behov for supplement. Det er de samme produkter, underernærede personer, der ikke har type 2-diabetes, anvender. Diætister kan være behjælpelige med råd og vejledning til valg af produkt.

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at dit blodsukker er godt reguleret, når du ændrer den daglige kost og evt. supplerer med tilskud af energi- og proteinberigede drikke. Hyppige målinger af blodsukkeret er derfor nødvendige for de fleste. Ring eller skriv til Diabetesrådgiverne for at få råd og vejledning til netop din situation.

Kontakt diabetesrådgiverne

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes