BLIV MEDLEM

Angst for følgesygdomme (senkomplikationer)

Når du har diabetes, har du med årene en højere risiko for at udvikle bl.a. hjerte-, øjne- eller nervesygdomme. På den ene side kan bekymringen for følgesygdomme motivere dig til at passe ekstra godt på din diabetes, på den anden side kan bekymringerne også tage overhånd og dermed reducere din livskvalitet.

Med informationen om følgesygdomme i baglommen, er det helt naturligt, at du bekymrer dig om dit helbred, og at du måske frygter for fremtiden.

Angsten for følgesygdomme kan være en stor byrde at leve med. Følgesygdomme kan føles som en tikkende bombe, som kan gå af når som helst. Du ved ikke, hvornår, hvordan eller hvor meget de rammer. Og måske bliver du slet ikke ramt.

Det er vigtigt at understrege, at diabetes ikke er en dødsdom. Folk med diabetes lever længere og bedre end tidligere ved hjælp af bedre medicin, bedre overvågning af blodsukkerniveauet og bedre behandling. Passer du godt på dig selv og får den relevante medicinske behandling, er der ikke nogen grund til, at du ikke skulle leve godt og længe.

Læs om følgesygdomme (senkomplikationer)

Angst som motivation og skygge

For nogen kan bekymring og angst være en motivationsfaktor, så de får målt blodsukker, dyrket motion og spist sundt. På den måde kan bekymring og let angst virke som en ”motor” i din diabetesbehandling, fordi de er med til, at du tager dig af din sygdom. Men tager din angst og bekymring overhånd, vil den overskygge din egenomsorg, og du vil få svært ved at passe din diabetes. Bekymring kan dermed virke begge veje.

Få styr på angsten

Bekymring og angst er begge naturlige følelser, som vi alle kender fra hverdagen. I mindre doser er de gode, fordi de hjælper os med at være på vagt.  Men bliver angsten for omsiggribende og påvirker dig i din hverdag, er det tid til at stoppe op og arbejde med angsten. Når du skal komme din angst til livs, er det vigtigt, at du skelner mellem tanker og fakta omkring din angst.

Lidt om tanker

Vores tanker har magt.  Vores tanker påvirker os næsten kontant, og de er udgangspunktet for mange beslutninger i vores dagligdag. Vores tanker har stor betydning for, hvordan vi har det følelsesmæssigt, vores kropslige reaktioner, og hvordan vi vælger at handle i hverdagen.

Vi kan ikke styre, hvilke tanker der popper op i vores hoveder.. Men vi har altid muligheden for at vælge, hvordan vi vil forholde os til vores tanker. Du har dermed altid muligheden for at anskue tingene på mere end én måde. Men det kræver, at du er bevidst om dine tanker.

Tanker er ikke virkeligheden, men vores egen fortolkning af virkeligheden. Negative tanker og ”katastrofetanker” er oftest demotiverende og nedbrydende for selvværdet og selvtillid. Hvis du kan træne dig selv i at blive bevidst om dine tanker og deres effekt, kan du ændre dine tanker til at være mere positive og opbyggende, så du får energi og motivation til at håndtere din angst og din diabetes.

Når du for eksempel tænker ”Jeg har slet ikke styr på min diabetes”, så prøv at ændre din tanke til ”Jeg har ikke så meget styr på min diabetes, som jeg ville ønske, jeg havde. Men det kunne være værre, og jeg gør mit bedste. Hvad skulle der mon til, hvis jeg skulle gøre det endnu bedre”.

Læs mere om tanker

Lidt om fakta

Skal du din angst til livs, er det en god start at få styr på fakta omkring din diabetes. Når bekymringerne fylder meget, anbefaler vi ikke, at du søger efter viden på internettet eller blandt venner og bekendte. Du vil som oftest kun finde viden og historier, som bekræfter dig i, at det står galt til, hvilket kun vil øge din angst.

Internettet er et godt redskab til at finde generelle informationer, men det ved ikke noget om lige præcis dine sundhedsdata. Det samme gælder venner, familie og kollegaer. Du skal derfor søge hjælp hos dine behandlere, som har kendskab til lige præcis din situation og dine data. Din behandler er den bedste til at tale med dig om din risiko for lavt blodsukker og for følgesygdomme.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes