Du tager din medicin, passer dine kontroller hos lægen og øjenlægen og forsøger at leve op til de almindelige råd om sund mad og motion. Hvad er der så egentlig tilbage, når det handler om at leve godt med diabetes? Faktisk rigtig meget.
To ud af tre fortæller, at de øger deres mentale og åndelige velbefindende ved aktiviteter, der rækker langt ud over den gængse diabetesbehandling. Det viser en spørgeundersøgelse fra Diabetesforeningen.
Tema: "Hvor henter du styrke?"
Temaet blev bragt i medlemsbladet november 2016.
Læs temaet i medlemsbladet
Mere end halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen henter således mental og åndelig styrke i frivilligt arbejde, motion og samvær med andre, mens godt en fjerdedel tyer til redskaber af mere åndelig karakter som religion, mindfulness, meditation, positiv psykologi og alternativ behandling.
Flertallet mener, at det hjælper dem til at leve et bedre liv med diabetes.
Læs hele spørgeskemaundersøgelsen fra september 2016
Hvordan har du det?
Det kan være et svært spørgsmål at svare på. Svaret afhænger af den sammenhæng, du befinder dig i og af de udfordringer, du støder på. Er du inde i en periode, hvor du føler, at du har styr på din diabetes, og at udfordringerne er små, så vil du sikkert føle dig ovenpå – og det modsatte, hvis du oplever store udsving i dit blodsukker, og du har prøvet alt.
Du kan blandet andet læse om mindfulness og positiv psykologi, og hvad du kan bruge det til. Der findes andre accept- og afslapningsmetoder end mindfulness og positiv psykolig, som du sagtens kan anvende til samme formål.
Læs om mindfulness
Læs om positiv psykologi
Samtaler med en fagperson
Mange mennesker med diabetes oplever at have det så skidt, at de har brug for en fagperson at snakke med. I nogle praksisser har du mulighed for at booke tid til samtaler med sygeplejersken eller lægen. På nogle ambulatorier er der tilknyttet en psykolog med speciale i diabetes, hvor du kan få gratis hjælp.
Det er meget forskelligt, hvad de enkelte steder tilbyder af hjælp, det er derfor en god ide at forhøre dig hos din behandler, hvad de kan tilbyde.
Du har også mulighed for selv at opsøge hjælp hos en psykolog. Der findes psykologer rundt om i hele landet, som har kendskab til diabetes.
Læs om dine rettigheder for at få psykologhjælp
Mød andre med type 2-diabetes
Mange med diabetes og deres pårørende har stor glæde af at dele erfaringer med andre i samme situation. Hvad enten om du har type 2-diabetes eller om du er pårørende, så har diabetesforeningen en række muligheder for dig, som har lyst til at møde andre.
Læs om vores motivationsgrupper
Læs om vores lokalforeninger
Læs om Diabetesrådgiverne
Læs om andres erfaringer med livet diabetes på bloggen Diabetes Stories
Læs om facebookgrupper
Lasse er mentor for otte-årige Magnus
23-årige Lasse får det bedre, når han gør noget for andre.
Læs Lasses historie
Susanne finder styrke gennem sin stærke tro på gud
55-årige Susanne døjer udover sin type 2-diabetes også med en række andre sygdomme. Hun finder styrken i troen på gud.
Læs Susannes historie
Tina bruger mindfulness til at finde ro
44-årige Tina er mor til tre børn med type 1-diabetes og kender om nogen til bekymringer. Tina dyrker mindfulness for at blive bedre til at tackle bekymringerne på en konstruktiv facon.
Læs Tinas historie