MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Diabetes og spiseforstyrrelser

Når du har diabetes, er der en øget risiko for, at du udvikler en forstyrret spiseadfærd eller en egentlig spiseforstyrrelse.

Det konstante fokus på mad, vægt og på at måle blodsukker og i det hele taget at afstemme mad, motion og medicin er en vanskelig og krævende opgave, og kan i nogle tilfælde fremprovokere en forstyrret spsiseadfærd. 

Unge med diabetes har ti procents risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse på et eller andet tidspunkt i deres liv. 15 procent af de 12-19-årige piger med diabetes udviser risikoadfærd, hvilket vil sige, at de har et så anstrengt forhold til mad, at det let kan udvikle sig til en decideret spiseforstyrrelse. For de 12-19-årige piger uden diabetes er dette tal otte procent.

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS)

Vil du læse mere generelt om spiseforstyrrelser, kan du læse mere - samt få rådgivning - hos LMS.

Besøg deres hjemmeside

Behandlingstilbud

Det er svært og kompliceret at have diabetes og en spiseforstyrrelse på samme tid. Og det kan være svært at finde et behandlingstilbud, som rummer begge sygdomme. Ikke desto mindre er det en nødvendighed, at ekspertisen fra læger, psykiatere og diabeteslæger samles, så der kan tages højde for både spiseforstyrrelsen og diabetes i behandlingen.

Der findes forskellige former for spiseforstyrrelser for eksempel anoreksi, bulimi og overspisning, som er de hyppigste former for spiseforstyrrelser. Disse spiseforstyrrelser ses også hos mennesker med diabetes.

Overspisning

Overspisning er karakteriseret ved, at personen mister kontrollen over sit madindtag. Personen spiser regelmæssigt store mængder mad uden nødvendigvis at være sulten, men for kortvarigt at dulme negative tanker, følelser og uro.

Flere mennesker med tvangsoverspisning veksler mellem overspisningsperioder og perioder med slankekure, hvorfor vægten og heraf også reguleringen svinger.

Overspisning er den mest udbredte spiseforstyrrelse blandt mennesker med type 2-diabetes, og er ofte forbundet med overvægt.

Tegn på overspisning kan være, hvis du:

  • spiser enormt store mængder mad på én gang (10.000-20.000 kalorier), hvorefter du oplever tab af kontrol
  • spiser, når du ikke føler sult
  • spiser alene
  • er flov og føler skyld, skam og afsky i forhold til dine madvaner
  • oplever hovedpine og mavesmerter

Diabulimi

Det er overvejende kvinder mellem 15 og 30 år med type 1-diabetes, der har tendens til at udvikle diabulimi. Diabulimi er ikke en godkendt diagnose, og der findes ikke meget forskning inden for området. Derfor ved vi heller ikke, hvor mange der rammes af det.

Tema: Spiseforstyrrelser

Temaet blev bragt i medlemsbladet februar 2011.

Læs temaet

Diabulimi er en sammentrækning af diabetes og bulimi. En person med bulimi veksler imellem slanke- og fastekure, opkast og overspisningsperioder af frygt for at tage på. En person med diabulimi underdoserer insulinen for at opnå et vægttab eller holde vægten nede.

Diabulimi er desværre et kendt fænomen hos mange unge – særligt piger.

Konkret sker der det, at kroppen forbrænder fedt, når den er i insulinunderskud, fordi den ikke uden insulin er i stand til at optage energien fra sukkerstofferne i maden. Konsekvensen er, at blodsukkeret bliver livstruende højt, og at personen risikerer syreforgiftning (diabetisk ketoacidose). På sigt har personen desuden en større risiko for følgesygdomme.

Tegn på diabulimi er i første omgang høje blodsukre og et synligt vægttab.

Anoreksi

Unge med diabetes har ikke en højere risiko for at udvikle anoreksi, hvor man sulter sig selv. Men har en ung med diabetes også anoreksi, er det mere livstruende end ellers.

Anoreksi og diabetes er en farlig cocktail. Et dansk kohorte-studie (observationsstudie, hvor undersøgelsesgruppen, kohorten, følges over tid) viser kraftig dødelighed blandt disse piger. I studiet fulgte man 13 patienter i 20 år, som både havde type 1-diabetes og anoreksi. Inden de 20 år var gået, var alle patienterne døde (studie fra 2002).

Efter ti år med diabetes og anoreksi er der 30 procent risiko for, at pigen er død, viser den samme undersøgelse. For piger, der “kun” har anoreksi, er dødeligheden på cirka fem procent. En del af dødsfaldene ved anoreksi og diabetes skyldes hjerterytmeforstyrrelser på grund af forstyrrelser i væske- og saltbalancen.

Forskere ved endnu ikke, hvad årsagen til anoreksi er.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes