BLIV MEDLEM

Forandringer kræver tit flere forsøg

Tilbagefald er helt normalt, når du vil ændre noget i dit liv. Det kræver ofte mange forsøg at skabe en forandring, men for hver gang, du prøver, er sandsynligheden for at lykkes større.

Forbered dig på tilbagefald

Når du skal skabe forandring, skal du være forberedt på tilbagefald. Overvej, hvad tilbagefaldet skyldes, og læg en plan for, hvordan det kan undgås næste gang. Og husk, at det tager tid, ressourcer og ikke mindst rigtig mange gentagelser at lære en ny vane.

Hvis du vil ændre nogle ting i dit liv med diabetes, men endnu ikke er lykkedes, er du ikke alene.

15 procent har forsøgt at foretage ændringer for at forbedre livet med diabetes – uden at gennemføre. Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt Diabetesforeningen medlemmer. Og gruppen er formentligt større, end undersøgelsen viser, mener seniorfaglig rådgiver i Diabetesforeningen, Tina Linaa, der også er certificeret coach.

– De 747 medlemmer, vi har spurgt, har selv meldt sig til løbende at svare på diabetesrelaterede spørgsmål. Derfor kan man gå ud fra, at de hører til den gruppe medlemmer, der har mest overskud. Jeg ved fra rådgivningen og behandlerne rundt om i landet, at rigtig mange kæmper en lang og svær kamp for at få skabt de forandringer, som de synes, er nødvendige for at få et godt liv med diabetes, siger Tina Linaa og tilføjer:

– Dem, der lykkes med at skabe forandring, er ganske ofte ikke lykkedes første gang. De har oftest mange forsøg bag sig. Forandringer klares ikke ved et snuptag.

Livsforandringer kan gøre udslaget

Manglende selvdisciplin og motivation er de hyppigste årsager til ikke at lykkes med de ønskede forandringer, viser undersøgelsen.

Hvis du mister motivationen undervejs, er det ifølge Tina Linaa vigtigt, at du ikke giver op, men minder dig selv om, at du er midt i en forandringsproces, hvor det er normalt og forventeligt med tilbagefald.

Hver gang du gør forsøget og mislykkes, lærer du noget om dig selv, som du kan tage med dig til næste gang, du kravler op på hesten. Og sandsynligheden for at lykkes bliver på den måde større for hver gang, du prøver. Mind dig selv om, hvorfor du gør det – hvorfor er det her vigtigt? Træf valget igen og få fokus på målet. Og bliv skarpere på, hvordan du næste gang undgår eller håndterer de situationer, som fik dig til at falde af hesten.

Der er et utal af faktorer, der spiller ind i forhold til at lykkes med at skabe en forandring.

- Ud over læring, erfaringer og kompetencer ser jeg ofte, at det er et sammenfald af tilfældigheder, der lige gør, at det lykkes. Det kan være livsbegivenheder som at få et barn eller et nyt job eller kæreste, der er udslagsgivende, siger Tina Linaa, som tilføjer, at det nogle gange også kan være negative begivenheder som en skilsmisse eller fyring, der kan føre til noget nyt og positivt.

- I den første tid kan sådanne negative begivenheder være lammende, men kan i nogle tilfælde ende med at kickstarte noget godt og nye vaner.

Forandringshjulet

Forandringshjulet kan bruges til at blive bevidst om faserne i en forandringsproces. Med tiden bliver der færre og færre tilbagefald, og man bliver bedre og hurtigere til at komme op på hesten igen. Hen ad vejen, når hjulet har snurret ­– ofte mange gange – skabes en ny vane og målet er nået. 

 

Hvilken forandring kunne være et vendepunkt for dig?

Læs temaet om vendepunkter

Temaet om vendepunkter blev bragt i medlemsbladet november 2017.

Læs hele temaet i medlemsbladet

Læs undersøgelsen ”Vendepunktet”

Læs også undersøgelsen fra 2014, om hvad der fremmer og hæmmer livsstilsændringer:

Læs undersøgelsen "Livsstilsændringer"

Hvad er det, der gør, at nogle lykkes med de mål, de sætter sig – mens andre mister motivationen og giver op?  I Diabetesforeningens undersøgelse ”Vendepunket” har vi fået svar fra 747 medlemmer på spørgsmål om, hvorvidt de har forsøgt at foretage ændringer for at forbedre deres liv med diabetes. Det har de fleste. Og rigtig mange lykkes. Men hvad skal der til?

Langt de fleste, der har diabetes, foretager på et tidspunkt ændringer i deres hverdag med sygdommen. Så mange som 73 procent af dem, som Diabetes har spurgt, fortæller, at de har foretaget ændringer for at forbedre deres liv med diabetes.

Blandt dem, som er lykkedes med at skabe forandringer for at forbedre livet med diabetes, mener 60 procent, at ændringerne har stor eller afgørende betydning for deres livskvalitet.

12 procent har ikke foretaget nogen ændringer. 15 procent af dem har forsøgt, men uden held. De synes især, at de mangler selvdisciplin og har svært ved at bevare motivationen.

66 procent af dem, der ikke har foretaget nogen ændringer, synes ikke, de har brug for at ændre noget.

Her er de hyppigste ændringer for dig med type 2-diabetes:

62 % spiser sundere

54 % er begyndt at gå til de anbefalede kontroller

46 % dyrker mere motion

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes