BLIV MEDLEM

Sådan gik det deltagerne i U-turn

Vi har talt med U-turn-deltagerne om, hvordan de har det, efter træningen med Chris MacDonald sluttede.

"Jeg gir' den stadig gas"

Søren Bram, 34 år, type 2-diabetes som 32-årig, gift, tre børn, bor i Haslev, El-installatør, deltog i U-turn 2.

Jeg har smidt mine to metforminpiller og træner fem gange om ugen cirka halvanden time hver gang. Jeg cykler, styrke­træner og ror og får aldrig et surt eller på tværs-blik fra min kone, når jeg skal træne. Det betyder meget. Jeg spiser sjældent søde sager, og når jeg gør, er jeg bevidst om, at det koster ekstra træning. I alt har jeg smidt 30 kilo, de 8-10 kilo under U-Turn. Hvis man tager det seriøst nok, så kan man godt. Andre skulle prøve det. Du vinder hele vejen igennem! Jeg har hverken problemer med ryg eller fordøjelse, som jeg havde før. Min hobby er at renovere gamle motorcykler og biler, og det har jeg måttet drosle ned. Det har jeg det ikke særlig fedt med, men alternativet er piller og risikoen for følgesygdomme.

"Jeg har fået mere overskud"

Christina Hagman, 52 år, type 2-diabetes som 49-årig, gift, fire børn og fem børnebørn, bor i Karlslunde, Direktør i Husejernes Kreditlån, deltog i U-turn 2.

Jeg var 100 procent usund inden U-Turn – drak ikke under 12 dåser sodavand med sukker om dagen og sov kun cirka tre ti­mer hver nat. Jeg arbejdede hele tiden. Jeg træner ikke ligeså meget som under U-Turn, men kommer af sted tre gange om ugen til fitness-centret og går ti kilometer med en veninde hver anden weekend. Jeg har fået meget mere overskud og når mit arbejde på kortere tid, fordi jeg er blevet mere effektiv. Jeg spiser stadig for meget mad og har taget på siden U-Turn, men jeg drikker slet ikke sodavand mere, kun danskvand, og spiser hverken dessert, slik eller chokolade. Jeg har også lige fået fjernet min sidste metforminpille og får ikke me­dicin for mit blodtryk mere. Jeg får kun kolesterolsænkende medicin.

 

"Jeg er faldet helt tilbage"

Tina Spange Mainz, 43 år, type 2-diabetes som 40-årig, gift, fire børn, bor i Værløse, sekretær, deltog i U-turn 2.

Alt stod på stand-by i det år, U-Turn kørte, og mine små børn sagde: “mor, du er aldrig hjemme”. Det var hårdt. Jeg tabte mig og smed alle mine piller under U-Turn, men bagefter røg jeg ned i et sort hul og er faldet helt tilbage. Det er jeg lidt flov over. Jeg ville jo gerne være en succes, men det er rigtig svært for mig – spe­cielt, at jeg ikke måtte få sukker. I dag spiser jeg sukker igen og træner stort set ikke – cykler kun lidt. Jeg får også metforminpiller igen. Jeg spekulerer meget over, hvorfor jeg og andre lader stå til og giver op og synes, det ville have været godt, hvis man, også i U-Turn, havde en psykologisk tilgang til, hvordan man ændrer livsstil. Jeg gik ned med stress efter udsendelserne, men har det lidt bedre nu.

"Jeg kan ikke træne så meget"

Pia Jensen, 50 år, type 2-diabetes som 42-årig, gift, tre børn og to børnebørn, bor i Hvidovre, SOSU-assistent, deltog i U-turn 2.

Jeg var virkelig glad for at få mit liv tilbage lige efter U-Turn, for jeg var meget træt af at blive overvåget hele tiden. Men nu savner jeg det faktisk, for det gav det nødvendige spark. Jeg var ved at droppe ud af programmet på grund af stress og flere private udfordringer, så jeg endte med kun at yde cirka 50 procent af træ­ningen, men kosten havde jeg styr på. Jeg blev medicinfri halvanden måned, efter optagelserne sluttede. I dag får jeg igen en enkelt metforminpille og har taget seks kilo på – fordi jeg er begyndt i nattevagt, tror jeg. Jeg vil gerne træne noget mere igen, men det er ikke realistisk med seks gange om ugen. Så meget kan jeg ikke træne, men tre gange om ugen er realistisk, tror jeg.

"Jeg er ok med piller"

Michael Petersen, 39 år, type 2-diabetes som 36-årig, gift, to børn, bor i Herlev, Udviklingskonsulent, deltog i U-turn 2.

Jeg har taget 12 af de 20 kilo på, som jeg tabte under U-Turn. Jeg får vanddrivende og blodtrykssænkende medicin, men stadig ikke noget blodsukkersænkende. Før fik jeg metformin og Victoza, og jeg har gjort op med mig selv, at hvis jeg skal have met­formin igen, er det ok. Jeg vil gerne træne, men ikke så meget som under U-Turn. Tre-fire gange om ugen er fint, så jeg føler, jeg er sund og i form. Jeg har hyret en af de trænere, som blev brugt i programmet, så jeg kan fokusere og holde det ved lige. Det er jo svært at stå på egne ben, men der skal være balance i hverdagen, og det var der ikke under U-Turn. Jeg skal have tid til at spille ludo med mine børn efter fyraften og se Disney Sjov om fredagen.

"Jeg har lært at sige nej tak"

Torben Jørgensen, 68 år, type 2-diabetes som 58-årig, har kæreste, to voksne børn og fire børnebørn, for nylig pensioneret som formand for LO i Roskilde, deltog i U-turn 2.

U-Turn har vendt helt op og ned på, hvad jeg putter i munden og hvor meget. Jeg drikker aldrig øl og vin på hverdage mere, og jeg rører ikke sukker. Det fungerer fint! Jeg har lært at sige “nej tak”. Jeg smed min diabetesmedicin, metformin, under U-Turn og får i dag kun noget for blodtrykket. Jeg har taget to kilo på, siden vi stoppede, men går til spinning og styrketræning fire gange om ugen. Jeg har også hyret en fast træner hver 14. dag, som holder mig til ilden. Det var noget af et kunststykke at få tid til at være med i U-Turn, men nu hvor jeg er stoppet med mit arbejde, har jeg fået mere luft og så er det altså nemmere at nå det hele.

"Jeg efterlod bamsen på bjerget"

René Birch, 38 år, type 2-diabetes som 34-årig, gift med June, har to børn, Bor i Høje-Taastrup, Kvalitets- og produktionsstyring hos K-Salat og Bähncke, deltog i U-turn 1.

Jeg tog hurtigt fem kilo på, da optagelserne til U-Turn var færdig. Jeg havde masser af arbejde, og der var sygdom i familien, så jeg fik ikke motioneret nok. Men jeg har smidt dem igen. Jeg går på vægten, er opmærksom, retter ind og gir den en skalle. Spiser sundere og mindre, intensiverer træningen i centret med styrketræning, på crosstraineren herhjemme og kampsporten Krav Maga.

Men jeg vil have et liv i balance, og mit liv skal være tåleligt. Jeg falder i til tider nu, men det vil jeg ikke slå mig selv i hovedet med. I stedet prøver jeg at forstå, hvorfor jeg faldt i, så jeg kan forstå og ændre de dårlige vaner. Men altså jeg tillader mig et stykke chokolade og andet i ny og næ nu, bare ikke i samme mængder og ligeså tit.

Nu styrer jeg det selv, og jeg tror på det. Det er også dejligt at undvære medicinen! Før linede jeg hver dag alle de piller op, jeg skulle huske at tage. Nu er det mig, der styrer det, ikke pillerne. Jeg har smidt al min medicin efter U-Turn: Diabetespillen metformin, simvastatin mod forhøjet kolesterol og hjertemagnyl.

Men det er nu, det er svært, for det er nu, det gælder. Nu er det hverdag.

"Jeg er klar til en makeover"

Linda Bak, 52 år, type 2-diabetes ved U-turns start, single, en søn, bor i Charlottenlund, Pædagogmedhjælper i Spiren på Joseph Søstrenes Skole, deltog i U-turn 1.

Da optagelserne sluttede, tænkte jeg: YES! Den første måned styrede jeg selv træningen, men jeg var alt for doven og tog lynhurtigt nogle kilo på. Chris slap mig heldigvis ikke. Jeg har stadig tæt kontakt med ham og træner nu med hans assistent, Mette, tre gange om ugen.

Hvis jeg kan fortsætte som nu, kommer jeg til at leve ligeså længe som alle andre, tror jeg. Hvis jeg ødelægger det, jeg har opnået, er det virkelig dumt. Jeg har sat mig for at træne fem dage om ugen, når det hele slutter og helst sammen med en veninde.

Jeg mangler at tabe 15 kilo, men har stadig ikke vænnet mig til, at jeg er meget slankere. I butikkerne går jeg stadig over til tøjet i str. 54, inden jeg husker på, at jeg skal over i lightafdelingen med str. 42. Jeg er klar til en makeover, både mig selv med mit tøj, mit hår, min stil i det hele taget – og mit hjem. Jeg har ikke fundet frem til den nye Linda endnu.

Jeg var også deprimeret i starten, men jo mere jeg tabte mig og i jo bedre form, jeg kom, jo bedre fik jeg det. Men det, der betyder mest for mig, er næsten, at min søn sagde “Mor, jeg er så stolt af dig” og gav mig et stort knus, da han havde set den første udsendelse. Han er glad for, han kan få lov til at beholde mig.

"Der er ingen vej tilbage"

Hermann Christensen, 59 år, type 2-diabetes for 8 år siden, gift, en voksen datter og to voksne sønner fra første ægteskab, bor i Himmelev, Direktør for Trinity Hotel- og Konference Center i Fredericia, deltog i U-turn 1.

Jeg har det bedre i dag. Det er nemmere at komme op og ned ad trappen, og jeg har oplevet at give en masse unge baghjul under nogle sportsaktiviteter. Det er lækkert! Og jeg har ikke ondt i ryggen mere. Det er en større befrielse, end jeg kunne drømme om”.

Min blodtryk er til gengæld steget en smule, efter jeg nu typisk “kun” træner fire til fem gange om ugen og “kun” i halvanden time. Det har virkelig forbavset mig, at der skal så meget træning til for at holde medicinen for døren. Til jul tog jeg også fire kilo på, fordi jeg var ligeglad med, hvad jeg spiste. Jeg fik et chok – så næste jul tænker jeg mig om.

Jeg træner, inden jeg kommer hjem ved 21-tiden. Det kan kun lade sig gøre, fordi jeg har en enormt forstående hustru, og fordi jeg har været igennem U-Turn, for jeg havde da aldrig nogensinde før gidet træne klokken syv om aftenen efter arbejde. Men der er ingen vej tilbage. Jeg har fået fuld opbakning fra både min arbejdsgiver, mine medarbejdere og min kone, så jeg kan ikke tillade mig at slække på tingene. Det må ikke ske.

"Jeg er blevet mere modig"

Anne-Mette Amtorp Burchardt, 49 år, type 2-diabetes som 47-årig, gift, en voksen datter fra tidligere ægteskab, bor i Hedehusene, Partner i familiefirmaet Bech Distribution, deltog i U-turn 1.

Mange tror, projektet var ekstremt, men det var det bestemt ikke. Jeg synes tværtimod, at det liv, jeg levede før, var ekstremt.

Min strategi er, at vi ikke har usunde ting i huset. Har vi det, spiser jeg det. Til min fødselsdag havde jeg købt cookies, der ikke blev spist og jeg åd selv hele pakken dagen efter. Så nej – jeg kan ikke styre det bare sådan, men man skal tilgive sig selv, når man fejler. Og så op på hesten igen.

Jeg træner fire til fem dage om ugen og er blevet rigtig glad for især at spinne, som jeg gør mest ved siden af at cykle og styrketræne.

Siden U-Turn har jeg smidt al min medicin: Diabetespillen metformin, simvastatin mod forhøjet kolesterol og hjertemagnyl.

Jeg er en anden Anne-Mette i dag. Jeg har meget mere selvtillid og er blevet bedre til at sige fra. Hvis jeg får en udfordring, tager jeg den. Før spekulerede jeg over, hvordan jeg nemmest kunne komme af sted med at lade være. Jeg er blevet mere modig. Man går glip af så mange ting, hvis ikke man tør noget, og jeg er gået glip af rigeligt i mit liv.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes