BLIV MEDLEM

Pas på dine tænder

En god mundhygiejne er vigtig. Derfor har Dansk Tandplejerforening, Fagligt Selskab for Diabetessygeplejersker og Diabetesforeningen udarbejdet nogle gode råd til, hvordan du passer på dine tænder, når du har diabetes. Du kan læse de gode råd her på siden og downloade pjecen via linket nederst.


Her er en liste med gode råd til en god mundhygiejne:

  • Børst dine tænder mindst to gange dagligt med en lille, blød tandbørste.
  • Brug mellemrumsbørster og gerne tandtråd hver dag til at fjerne den plak (belægning af bakterier), som tandbørsten ikke kan nå.
  • Børst din tunge eller brug en tungeskraber regelmæssigt. Tungeskrabere kan købes i Matas og på apotekerne.
  • Brug en tandpasta med et højt indhold af fluor, dvs. 1.450 ppm. Fluor medvirker til at forebygge huller i tænderne (caries).
  • Hvis du oplever blister og udtørring af slimhinder, der giver en brændende fornemmelse i mundhulen, kan du prøve en tandpasta uden skummemiddel*. Skum er ikke med til at gøre tænderne rene. Spørg din tandplejer til råds, hvis du er i tvivl om, hvilken tandpasta der er velegnet til dig. 
    * Skummemiddel i tandpasta betegnes natrium-lauryl-sulfat (NLS/SLS). Andre skummemidler er natrium-lauryl-sarcosinat (Gardol®) og steareth-30

Mellemrumsbørster

Mellemrumsbørster bruges til at holde tandmellemrummene rene. De findes i forskellige størrelser, så de passer til de meget forskellige størrelser på tandmellemrum, hvor bakterier og madrester sætter sig.

Sørg for at bruge den rigtige størrelse til de forskellige tandmellemrum, så du ikke skader tandkødet. Du skal føle en lille smule modstand, når børsten føres frem og tilbage i mellemrummet, men det skal stadig kunne gøres uden besvær.

Når du stikker mellemrumsbørsten ind første gang, vil det ofte bløde lidt og måske også gøre en anelse ondt. Bliv ikke forskrækket.

Tandkødet bløder som følge af betændelse (infektion) forårsaget af plak. Hvis du bruger mellemrumsbørsten i 10 dage, vil tandkødet hele op, og det vil holde op med at bløde.

Mangel på spyt

Mangel på spyt er en almindelig følge af diabetes og kan forklares ved, at der ofte forekommer ledsagesygdomme og et medicinforbrug, der reducerer mængden af spyt.

Mindre spyt behøver ikke at være til gene i dagligdagen, men medfører en stor risiko for huller i tænderne og betændelse i tandkødet.

Tungen bruger spyt til at rense tænderne fri for madrester. Spyttet i sig selv har også den egenskab, at det ’skyller’ munden ren. I nogle tilfælde kan man mærke, at man mangler spyt ved, at man føler sig tør i munden, og at det virker besværligt at synke maden. Du skal også være opmærksom på, at tørst og mundtørhed kan skyldes et højt blodsukker.

Din tandplejer kan undersøge, om du har for lidt spyt og kan i givet fald pege på forskellige midler til at afhjælpe mundtørhed. Eksempelvis kan mængden af spyt stimuleres med sukkerfrit tyggegummi eller sugetabletter. Derudover findes midler, som fx kunstigt spyt, der kan fugte slimhinderne.

Tandtråd

Tandtråd anvendes til at holde tandmellemrum rene og fjerne bakterier og madrester mellem tænderne. Tandtråd kan være svær at anvende, men der findes særlige holdere til tandtråd, som mange med fordel kan anvende.

Tandkødsbetændelse

Hvis betændelse i tandkødet ikke behandles, kan det føre til paradentose. Siden 2003 har paradentose været anset som en senfølge til diabetes. Paradentose kan medføre løse tænder, når knoglen, som tænderne sidder fast i, nedbrydes af betændelse. Det er derfor vigtigt, at du taler med din tandplejer om, hvordan du kan forebygge paradentose.

Højt blodsukker nedsætter heling og modstandsdygtighed over for betændelse. Koncentrationen af glukose i spyttet stiger ved blodsukker på 10-15 mmol/l. Det kan give paradentose og caries. Diabetes og paradentose hænger således ofte sammen i en negativ spiral, men det har vist sig, at personer med diabetes, der modtager behandling for paradentose, ofte opnår en bedre regulering og endda med mindre medicin (tabletter eller insulin).

Foruden at influere negativt på diabetes har paradentose også en negativ indflydelse på bl.a. hjerte-kar-sygdomme og nyresygdomme.

Fortæl på tandklinikken, hvis du får blod-fortyndende eller blodtrykssænkende medicin, fx hjertemagnyl, og hvis du har en kronisk sygdom som fx diabetes.

Plak og tandbørstning

I løbet af en dag samles der bakterier på dine tænder. Langs tandkødsranden kan man se bakterierne som gullige/hvidlige belægninger kaldet plak. Plak kan give skader på både tænder og tandkød og skal fjernes ved daglig tandbørstning.

Tandbørstningen skal være systematisk. Start det samme sted hver gang og børst både ydersider og indersider og til sidst tyggefladerne.

Benyt en tandbørste, der er lille og blød og anvend små gnubbebevægelser, når du børster. En elektrisk tandbørste udfører selv den korrekte børstebevægelse, men det er vigtigt, at du kommer hele vejen rundt.

Proteser

Har du protese med bøjler, skal bøjlerne og tænderne, som bøjlerne støtter på, børstes lige så grundigt som resten af munden.

Utilstrækkelig rengøring af protese kan give svamp og dårlig ånde, idet der på proteser dannes belægninger af bakterier, ligesom på naturlige tænder. Disse fjernes med en protesebørste. En almindelig tandbørste er for blød.

Proteser skal, uanset om det er en helprotese eller delprotese, altid tages ud af munden inden børstning. Ved sengetid børstes protesen grundigt. Benyt fx en uparfumeret håndsæbe.

Din tandplejer kan fortælle dig, hvordan du opbevarer din protese bedst, når den er taget ud af munden. Det er forskelligt fra protese til protese.

Det er vigtigt, at du sover uden protese. Slimhinden/gummen har brug for hvile og ilt, så risikoen for svamp (protesestomatitis) mindskes. Det anbefales at børste slimhinder/gumme med en blød børste eller benytte rensepinde med skumhoved eller en våd engangsvaskeklud.

Om morgenen børstes protesen, før den sættes i munden. Hvis der er tandsten på protesen, kan den i stedet lægges i blød i ren husholdningseddike i en time, hvorefter tandsten kan fjernes med børsten. Alternativt kan protesen lægges i husholdningseddike fortyndet med vand i forholdet 1:1 natten over.

Misfarvninger kan fjernes ved at lægge protesen i Biotex-opløsning nogle timer. Børst og skyl protesen grundigt, før den sættes i munden.

Læs mere om tænder og diabetes 2

Få flere råd om tand- og mundpleje

Sunde tænder og mund ved diabetes

Folderen handler om, hvad du skal være opmærksom på i forhold til din mund og dine tænder. Du får gode råd til pleje af dine tænder og hvordan du får en god mundhygiejne.

Hent folderen om sunde tænder og mund

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes