MIT DIABETESBLIV MEDLEM

På vej mod et U-turn

Det var både en mental og fysisk krævende rejse at komme op på Pyrenæerne for deltagerne i U-TURN.

Medicinfri ikke et mål

Succeskriteriet er ikke, at man undgår medicin, når man har type 2-diabetes, men at diabetes er velreguleret, understreger Tina Vilsbøll:

- Vi ved, at tidlig behandling og god regulering er virkelig vigtig, så man kan leve godt og længe med diabetes uden følgesygdomme. Vi ved også, at det er meget svært for de fleste at foretage livsstilsændringer. Derfor skal man starte med at tage metformin, når man får diagnosen. Gå så endelig hjem og gi’ den gas. Hvis du taber dig og spiser sundere, så tallene bliver pænere, så kan vi begynde at lette på låget og reducere eller ændre medicinen, hvilket er præcis det, der sker i U-Turn. Medicinen bør ikke stoppes, før man kan se en effekt af ændringen i livsstil og bør altid ske i samråd med lægen.

Nogle er både psykisk og fysisk klar til at ændre livsstil og slippe medicinen. Andre kan opretholde en god livsstil, men har brug for medicin som støtte, mens andre igen har brug for medicin og ikke formår at ændre livsstil.

- Alle patienter skal støttes, og det må ikke være en falliterklæring at få medicin, siger Tina Vilsbøll.

For Chris MacDonald er der ingen tvivl om, at motion er en mulig vej frem, hvis man skal undgå medicin:

- Det, der overraskede mig mest undervejs var, hvor meget mere raske de blev, og hvor hurtigt det gik. Det var vanvittig chokerende for mig og viser virkelig, hvor stærk en medicin motion er. Motion kan ikke altid afløse medicin, men være et fantastisk supplement.

Har man held til at ændre livsstil og undvære medicin, skal man til gengæld ikke se det som en fiasko, hvis medicin bliver nødvendig på et tidspunkt.

- Det er ikke et mål at være medicinfri, og for de fleste diabetikere er det sådan, at bugspytkirtlen bliver dårligere og dårligere til at producere insulin, siger Tina Vilsbøll.

- På et tidspunkt kan medicin være uundgåeligt, lige meget hvor sund en livsstil man har. Patienter, som har haft type 2-diabetes i mange år, frygter at skulle starte på insulin, men sådan udvikler sygdommen sig for mange, uden at man har gjort noget forkert.

Har blottet sig selv

Ændrer man livsstil så drastisk som deltagerne i U-Turn, kan det også hurtigt gå den anden vej.

- Diabetes kommer tilbage med fuld skrue, hvis de begynder at slække på træningen og den sunde mad, siger Tina Vilsbøll.

Chris -MDet samme mener Chris MacDonald:

- Jeg har næsten lyst til at sige, at alle U-Turn-deltagerne bliver syge igen. Bare for at provokere dem så meget, at de vil modbevise det. Men ærlig talt – jeg tror mere og mere på deres evner til at fastholde deres nye livsstil, det gør jeg virkelig.

- Jeg ved, deltagerne har en enorm styrke. De har blottet sig selv ved at gå med i et fjernsynsprogram som det her. De har indrømmet, at de ikke selv magtede opgaven og havde brug for hjælp. Det er enormt svært at sige: Jeg har brug for hjælp. Nu har de overvundet sig selv, og jo flere gange du gør det, jo mere begynder du at tro på dig selv: At du kan. Og så lykkes du.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes