BLIV MEDLEM

Overvægt og vægttab

Når du har type 2-diabetes og samtidig lider af overvægt, kan selv et relativt lille vægttab gøre en stor forskel. Et vægttab på 5-10% kan forbedre blodsukkerreguleringen, blodtryk og kolesteroltal. Heldigvis kan meget gøres med god mad og motion.

Er du i tvivl, om du er overvægtig? Læs om BMI og taljemål

Nøglen til vægttab er maden

Hvis du gerne vil tabe dig, er din mad nøglen, mens regelmæssig fysisk aktivitet er med til at fastholde vægttabet. Der skal rigtig meget motion til, hvis du gerne vil tabe dig uden at ændre på dine madvaner. Men fysisk aktivitet er også godt for din diabetes på anden vis, da det er med til at sænke værdierne af dit blodsukker, blodtryk, kolesteroltal og forbedre insulinfølsomheden.

Et godt råd er at lave realistiske mål og at lave mindre delmål, som du føler, du kan overholde. Det er ofte mere overskueligt at starte ud med et mindre vægttab frem for et stort. Et vægttab på 5-10 % kan forbedre dit blodsukker.

Der er ikke nogen fast skabelon til, hvordan man kan opnå et varigt og sundt vægttab.
Et sted at starte kan være at tænke over, hvad og hvor meget du spiser og drikker i løbet af dagen, og i hvilke situationer.

Du kan måske bruge vejledende spørgsmål til at hjælpe med at finde de vaner, der giver mening for dig at arbejde med. Sådanne spørgsmål er f.eks: Er du sulten, når du spiser? Spiser du af høflighed? Spiser du, når du har brug for en pause? Det kan være en god ide at arbejde med én vaneændring ad gangen, og huske dig selv på, at vaner tager tid at ændre. Tal evt. med din behandler om henvisning til klinisk diætist. 

Få inspiration til din kost fra Sense-metoden

Få inspiration til at komme i gang med motion

Forslag til dagskost, når du gerne vil tabe dig

Motivationsgrupper

Diabetesforeningens motivationsgrupper kan være en god hjælp for dig, hvis du gerne vil arbejde med et vægttab.

Vi har motivationsgrupper i hele landet. Her kan du udveksle erfaring med andre, der har diabetes, og som står over for de samme udfordringer i hverdagen som dig.

Læs mere om motivationsgrupper

Fedmeekspert: Din krop gør alt for at bekæmpe vægttab

Overvægtige bliver groft svigtet, mener overlæge Jens-Christian Holm.
Få gode råd fra fedmeeksperten

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes