MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Fedmeekspert: Din krop gør alt for at bekæmpe vægttab

Overvægtige bliver groft svigtet, mener overlæge Jens-Christian Holm, der på Holbæk Sygehus har succes med at få børn og unge – og deres forældre – til at leve sundere og tabe sig. Svær overvægt er ikke folks egen skyld, men er en kronisk sygdom, som kræver behandling på lige fod med alle andre sygdomme, er hans budskab. Få her fedmeekspertens bud på, hvad du skal vide om overvægt og vægttab.

Foto: Morten Mejnecke, Aller Medier

Bevæger du dig lidt mindre og spiser lidt mere, tager du hurtigt ti kilo på hvis du er disponeret for overvægt. Men det omvendte gør sig ikke gældende: Når du begynder at bevæge dig mere og spise mindre, så taber du ikke lige tilsvarende 10 kilo.  Du taber dig altså ikke lige så nemt, som du tager på.

Det er der en god forklaring på, fortæller overlæge Jens-Christian Holm, der på Holbæk Sygehus har dokumenteret, at det – alligevel - godt kan lade sig gøre at tabe sig.

- Men det er fundamentalt vigtigt at forstå, at kroppen er udstyret med et komplekst hormonsystem, der gør, at din egen krop er din værste modstander, når du skal tabe dig.  Kroppen prøver af alle kræfter at bevare din fedtmasse.

Om Jens-Christian Holm

Billede mangler

Forskningslektor, ph.d., overlæge. Leder af Enheden for overvægtige børn og unge, Børne- og Ungeafdelingen på Holbæk Sygehus. Flere end 3.600 overvægtige børn og unge har til dato været i behandling på afdelingen. Initiativtager til Den Danske Biobank for overvægtige børn. Leder af den europæiske ekspertgruppe i børnefedme: The European Childhood Obesity Task Force (COTF). 

Derfor er det også ”middelalderlig dumhed”, siger han, hvis man tror, det er folks egen skyld, at de ikke kan tabe sig og hvis man ikke anerkender, at svær overvægt er en kronisk sygdom.

- Overvægt er en sygdom, der skal udredes og behandles som alle andre sygdomme. Punktum. Hvis man mener, at overvægtige bare kan klare sig selv og at det er deres egen skyld, har man ikke forstået noget som helst, siger Jens-Christian Holm.

Overvægt kan føre til kræft

Svær overvægt og fedme er årsag til mange af de (andre) sygdomme, som folk kommer i behandling for, understreger Jens-Christian Holm, som mener, at behandling af forhøjet blodtryk og kolesterol og type 2-diabetes begrundet i overvægt, er symptombehandling - der kommer alt for sent.

Er man overvægtig, er man også i større risiko for at få en lang række kræftformer. Overlægen oplyser, at ni procent af de samlede antal kræfttilfælde og dødelighed på grund af kræft skyldes overvægt. 35 procent af tilfældene af hjerte-kar-sygdom og død heraf skyldes også overvægt.

- Alligevel siger man, at overvægt ikke er en sygdom? At det er folks eget problem og at de ikke gider tabe sig? Alle overvægtige vil gerne tabe sig! Punktum. Det er ikke sjovt at have svært ved at tage strømper på og  tørre sig, når de har været på toilettet.  De vil gerne kunne passe deres tøj og være en attraktiv partner. Svært overvægtige lider hver eneste dag, og lidelsen er ubærlig. Den er smertende og omfattende, og de her mennesker bliver komplet stigmatiseret, elendigt behandlet og svigtet i vores behandlersystem.

Folk skal ikke give op!

Men at tabe sig er svært. Det ved de fleste.

Faktisk er vi mennesker så snedigt indrettede, at vi gennem jordens udvikling er blevet ekstremt gode til at passe på vores energiressourcer, så vi kunne overleve alle andre. Vi er gode til at opbygge fedt og lagre det, hvilket var særlig smart, da maden var knap, men i dag er det ikke vurderet til at være en særlig attraktivegenskab.

Det betyder også, at du ikke umiddelbart taber dig, når du indtager færre kalorier, end du forbrænder. Du skal forbrænde væsentligt mere, end du spiser.

- Dette er sindssygt vigtigt at forstå, når man vil tabe sig, for mange mister modet og giver op, når de træner og træner og spiser mindre, men alligevel ikke taber sig. Men folk skal ikke give op! De skal vide, at kroppen reagerer helt naturligt og fortsætte med sunde gode livsvalg.

Behandling virker

Flere end 3.600 overvgætige børn og unge har til dato været i behandling på Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus. 70-85 procent af børnene taber sig. Behandlingen reducerer også børnenes forhøjede blodtryk, forhøjede kolesterol og graden af fedtlever. Samtidig forbedres deres livskvalitet. 60 procent af børnenes forældre taber sig. 80 procent af voksne, der gennemgår samme behandling, taber sig også, viser foreløbige resultater.

- For man taber sig altså ikke så let, som man tager på. Kroppen skruer simpelthen ned for energiforbruget for alle kropsfunktioner for at kunne bevare fedtmassen. Det er også derfor, at du som overvægtig kan have svært ved at få børn, har sværere ved at bekæmpe infektioner, oftere er syg og så videre og så videre. Hvis du taber dig, er det derfor vigtigt, at du livslangt, dag ud, dag ind, 24/7, bevarer den nye livsstil. Ellers tager du på igen. Og du skal ændre alt altid, hvis du vil tabe dig og holde et vægttab, alt altid.

Væk med skyld og skam

Når Jens-Christian Holm har succes med at få børn og unge og deres forældre til at tabe sig, er der fokus på netop alt. Det gælder alt fra samtlige måltider og snacks til hvor lang tid, den unge sidder ved computeren, om han eller hun cykler til skole, hvor langt der er, om barnet drikker mælk, hvilken slags mælk, og hvor tit barnet spiser salat, hvor kræsent det er, hvor tit det spiser pizza, burger, kebab og drikker iste og kakao. Er du hurtigspiser, overspiser, hvor tit springer du måltider over? I alt cirka 160 spørgsmål, som danner baggrund og udgangspunkt for en individuel behandlingsplan med typisk 15-22 punkter, der dækker mad, aktivitet, inaktivitet, sukker- og fedtindtag, dagsrytmer, søvnmønster, psykosocialt velvære mv.

Jens-Christian Holm understreger, at behandling af overvægt er lægens og de øvrige behandleres ansvar, og at behandlingsplanen fratager den overvægtige at føle skyld og skam, både hvis den lykkes eller mislykkes, fordi den overvægtige er blevet forklaret og har forstået, at det ikke primært handler om hans eller hendes  egen motivation, men om at forholde sig til den eksterne årsag til overvægten: nemlig kroppens fedtbevarende hormonsystem.

- Jeg siger til de overvægtige børn og unge: Jeg vil have, at du gør sådan og sådan. Og jeg vil ikke have, at du gør sådan og sådan. Jeg tager ansvaret for behandlingsplanen på mine skuldre – det er jo mig, der er læge og dermed mig,  der har kompetencen. Det med, at folk selv skal finde ud af at tabe sig eller være på en eller anden speciel kur – glem det. Det kommer ikke til at ske og kommer i hvert fald ikke til at holde, fordi folk ikke har forstået, hvor frygtindgydende en modstander, kroppens fedtbevarende hormonsystem er.

- Alt, hvad du foretager dig, betyder noget for, om du bliver ved med at være overvægtig eller taber dig. Du kan ikke nøjes med at ændre på en eller flere ting. Du bliver nødt til at ændre på det hele, siger Jens-Christian Holm.

Og det skal du gøre, mener overlægen, hvis metode bruges i over 50 kommuner rundt om i landet og på børneafdelingen på Nordsjællands Hospital i Hillerød samt andre børneafdelinger.

- Man kan gøre noget, og det allervigtigste er, at man skal gøre noget, fordi et liv som overvægtig er så meget mere belastet end et liv som normalvægtig.

Fedmeekspert Jens Christian Holm fortæller om sit syn på svær overvægt i videoen herunder [01:14]:Læs artiklen i medlemsbladet

Artiklen er skrevet af Helen H. Heidemann, og er bragt i medlemsbladet september 2017.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes