BLIV MEDLEM

Årsager til diabetes 2

Der er flere årsager til, at nogle mennesker udvikler type 2-diabetes. Men både genetisk arvelighed og tillært livsstil er involveret.

Type 2-diabetes rammer primært voksne. Sygdommen er meget arvelig, men udløses i mange tilfælde af overvægt, fysisk inaktivitet eller nogle former for medicin. Diabetes 2 kan derfor i en vis grad forebygges.

Når vi taler om arvelighed og type 2-diabetes, er det dog vigtigt at forstå, at der ikke kun er tale om den genetiske arv, men også om den livsstil vi "arver" fra vores forældre.

Det betyder, at selvom du er genetisk disponeret for type 2-diabetes, så er det ofte en usund livsstil med overvægt og/eller for lidt motion, der er udslagsgivende for, om du udvikler sygdommen. 

Det betyder også, at du godt kan være genetisk disponeret for type 2-diabetes, uden at sygdommen kommer til udtryk - hvis blot du har en sund livsstil. 

Omvendt kan en slank person med en sund livsstil godt udvikle type 2-diabetes, hvis den genetiske disposition er meget stærk.

Hvor stor er risikoen for mine børn?

Har du selv type 2-diabetes, er der 40% risiko for, at dine børn udvikler sygdommen på et tidspunkt i deres liv. Men selv om du ikke har sygdommen, kan dine børn godt risikere at udvikle den, hvis dispositionen for den er til stede i deres gener.

Type 2-diabetes i tre generationer

Anna og Finn har altid været meget fysisk aktive, så de var overraskede, da de fik konstateret type 2-diabetes – samme dag som deres datter.
Læs familiens historie

Gener og livsstil kan udløse type 2-diabetes

Professor, læge og ph.d. Torben Hansen svarer her på, hvor arvelig type 2-diabetes er, og hvor meget livsstil og andre miljøpåvirkninger betyder.
Læs om Torbens forskning

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes