MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Type 2 i tre generationer

Anna og Finn Pallisgaard har altid været meget fysisk aktive, så de var overraskede, da de fik konstateret type 2-diabetes – samme dag som deres datter.

Anna og Finn Pallisgaard blev overrasket over hvor stor en rolle arvelighed spiller i type-2 diabetes. Fotograf: Martin Dam Kristensen

Finn Pallisgaard er 77 år, han er pensioneret elektroniktekniker og seniorsergent i Flyvevåbnet og bor i Hald Ege syd for Viborg. Han fik konstateret type 2-diabetes for to år siden – samme dag som sin kone og to år efter sin datter Ulla Pallisgaard Nielsen. Hans far havde også type 2-diabetes.

"Jeg var ret overrasket, da jeg og min kone begge fik konstateret type 2-diabetes ved et almindeligt lægebesøg for to år siden. Vi er begge meget aktive. Vi går til stavgang, og jeg cykler i naturen og flyver svævefly. Nu hvor jeg kan se, hvor arveligt type 2-diabetes er, er jeg blevet meget opmærksom på, at vores børn og børnebørn jævnligt skal tjekke deres blodsukker. Det er jo så nemt. Og jo tidligere det bliver opdaget, des større er chancen for at udskyde følgesygdommene. Min far fik konstateret type 2-diabetes, da han var midt i 50’erne. Han døde af en blodprop i 1980 som 74-årig."

Ulla Pallisgaard Nielsen er 47 år, hun underviser i dansk som andetsprog og bor i Nimtofte på Djursland. Hun fik konstateret type 2-diabetes, da hun var 43 år. Hendes mor og far fik begge konstateret type 2-diabetes for to år siden, og hendes morfar og farfar havde det også.

"Jeg har selvfølgelig altid vidst, at min morfar og farfar havde type 2-diabetes, men jeg har ikke tænkt på, at det ville gå i arv. Men nu har vi pludselig type 2-diabetes i tre generationer. Da jeg fik diabetes, sagde lægen, at jeg nok havde haft det i ti år uden at vide det. Jeg har da heller ikke levet som et dydsmønster. Jeg fik jeg et chok, og jeg lagde min livsstil meget om. Jeg tabte mig 20 kilo på et år – noget har jeg taget på igen, det er svært at lave om på 40 års uvaner. Jeg har to storebrødre på henholdsvis 52 og 54 år. I forbindelse med, at vi skulle fotograferes til diabetesbladet, fik vi snakket om, at type 2-diabetes er meget arveligt, især når begge ens forældre har det. Selvom ingen af mine brødre havde symptomer, målte de deres blodsukker. Og så viste det sig, at min ældste storebror også har type 2-diabetes."

Anna Pallisgaard er 76 år, hun er pensionist og bor i Hald Ege syd for Viborg. Hun fik konstateret type 2-diabetes for to år siden – samme dag som sin mand og to år efter sin datter Ulla Pallisgaard Nielsen. Hendes far havde også type 2-diabetes.

"Jeg har altid levet et aktivt liv. Jeg elsker at lave havearbejde, og jeg går til stavgang og gymnastik. Jeg havde ingen symptomer på diabetes, men til et helt almindeligt lægebesøg fik både jeg og min mand tjekket vores blodsukker, og så havde vi begge type 2-diabetes. Vi har ikke lavet så meget om på vores hverdag, vi har altid været meget aktive og spist grønt. Min far fik konstateret type 2-diabetes som 60-årig. Han var en rigtig arbejdsmand og var ikke så opmærksom på sygdommen. Han endte med at få amputeret det ene ben. Han døde som 70-årig i 1964."

Andreas Pallisgaard Visby er 19 år og går på kostgymnasium i Grenaa. Han har ikke diabetes. Men han er blevet meget bevidst om sin livsstil, efter at hans mor og bedsteforældre har fået type 2-diabetes.

"Jeg håber ikke, jeg får diabetes. Min far har ikke diabetes, og der er ikke nogen fra hans familie, der har det. Det er et godt tegn. Jeg boede hjemme, da min mor fik konstateret diabetes. Hun ændrede sin livsstil meget. Det har nok påvirket mig til at tænke over, hvordan jeg skal leve mit liv. Jeg går i fitnesscenter, men jeg tænker ikke så meget over, hvad jeg spiser. Det er svært, fordi jeg bor på en kostskole, hvor jeg spiser, hvad der bliver serveret. Men jeg ved nu, at jeg skal holde øje med mit blodsukker, fordi jeg har det i generne."

Teksten er skrevet af Sara Hartmann Sivertsen, bragt i medlemsbladet november 2013.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes