MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Egon: "Jeg har lavet min egen plan"

Der bliver ikke taget individuelle hensyn i diabetesbehandlingen, mener Egon Duhn.

Foto: Claus Bjørn Larsen

Hvem?

Egon Duhn, 68 år, pensionist, Ribe. Fik type 2-diabetes som 60-årig. Formand for Diabetesforeningens lokalforening i Esbjerg.

Når Egon Duhn, der har type 2-diabetes, skal til diabeteskontrol hos sin praktiserende læge, regner han ikke med at få noget brugbart ud af det. Han mener, at sygeplejersken og lægen arbejder ud fra en standardmodel, som slet ikke er tilpasset ham.

– Der er brug for, at behandlerne tager mere hensyn til, hvem de sidder overfor. Er patienten i stand til måske at ændre livsstil? Skal det prøves, før patienten bliver tilbudt medicin? Og hvordan støtter man så patienten i det? Det sker slet ikke. Man får fornemmelsen af, at det er lettere at udskrive medicin først som sidst.

Da Egon fik konstateret type 2-diabetes, gik han på biblioteket og lånte en stak bøger om diabetes. Han gjorde op med sig selv, at han ville prøve at få normale blodsukkerværdier ved at begynde at løbe og spise lidt sundere.

Illustrationer: Bob Katzenelson

Sæt dig ind i tingene

Det lykkedes. Han løber seks-syv kilometer tre-fire gange om ugen og prøver at følge de gængse kostråd.

Men jeg er ikke fanatiker. Hvis det er varmt, spiser jeg en is, og jeg spiser også grillmad om sommeren og drikker vin til. Mit langtidsblodsukker ligger inden for det anbefalede og har kun et par gange ligget højere, og så synes jeg altså, det er svært at se, hvorfor jeg skulle begynde at tage medicin, hvis jeg kan regulere det ned igen ved at løbe og spise sundere. Jeg er i udgangspunktet skeptisk over for medicin, så jeg vil have en god forklaring, hvis jeg skulle begynde på medicin, og den forklaring, synes jeg ikke, jeg har fået.

Egons råd er, at man som patient selv skal sætte sig ordentlig ind i tingene, så man kan møde velforberedt frem hos lægen eller sygeplejersken.

Ellers kan man ikke stille de rigtige spørgsmål eller argumentere for, hvorfor man vil gøre noget andet end det, de synes. Jeg har lavet min egen plan, og den virker – til stor forbavselse for min læge og sygeplejeske, tror jeg.

Og det er ikke kun blodsukkeret, der går efter planen. Egon har også tabt sig 14 kilo og er skrumpet ind fra at have en livvidde på 108, til den i dag er 96 cm.

Men det, der betyder allermest, er faktisk, at jeg har fået en større livskvalitet. At løbe er ikke længere kun et spørgsmål om at få et stabilt blodsukker. Det handler også om at få naturoplevelser og have det godt mentalt og have det dejligt med min krop. I dag kan jeg slet ikke undvære at løbe.

Illustrationer: Bob Katzenelson

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes