MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Læs mere om type 2-diabetes

Type 2-diabetes er en kronisk sygdom, som kan ramme både børn og voksne, tykke og tynde. 290.000 danskere har allerede diagnosen type 2-diabetes. De ved, de har diabetes og kan dermed i samarbejde med behandlerne tage godt hånd om sygdommen.

Udover de mange danskere, der allerede har fået diagnosen type 2-diabetes, anslår man, at 60.000 danskere går rundt med en uopdaget diabetes. 

300.000 danskere har præ-diabetes, som er forstadiet til type 2-diabetes. Præ-diabetes kan forebygges og helbredes. 

Test din risiko for diabetes

Type 2-diabetes er den mest udbredte diabetestype i Danmark og udgør ca. 80 % af det samlede antal diabetikere. Tidligere blev den kaldt gammelmandssukkersyge, da den primært ramte ældre. I dag er betegnelsen misvisende, da type 2-diabetes også rammer yngre personer pga. ændret levevis.

I denne film kan du lære mere om type 2-diabetes - og på hvad der adskiller type 2-diabetes fra type 1.Hvad er prædiabetes

Prædiabetes er forstadiet til type 2-diabetes (også kaldet sukkersyge). Når du har prædiabetes, har du enten forhøjet fasteblodsukker eller forhøjet blodsukkerindhold. Værdierne er for høje til at blive betragtet som normale. De er imidlertid endnu ikke så høje, at din læge kan stille diagnosen type 2-diabetes.

30-40 % af menneskerne med prædiabetes udvikler type 2-diabetes inden for 3,5 år. Udvikler din prædiabetes sig til type 2-diabetes, går den ikke væk igen. Type 2-diabetes er en kronisk sygdom.

Du kan forebygge og helbrede prædiabetes

Prædiabetes er den eneste form for diabetes, hvor du har mulighed for at forebygge og kurere. Du kan dermed undgå at udvikle type 2-diabetes og komme tilbage til normale værdier med livsstilsændringer.

Behandlingen af prædiabetes er en sund livsstil med mad, fysisk aktivitet samt evt. vægttab og rygestop.

Hvad sker der i kroppen, når man har type 2-diabetes?

Mennesket har behov for mad, fordi det giver os energi. I en rask krop hjælper et stof, der hedder insulin, med at få energien ind i cellerne, så du kan vokse, bevæge dig, holde varmen osv. 

Men har du type 2-diabetes, reagerer dine celler ikke længere så godt på insulinen. Man siger, at cellernes følsomhed for insulin falder. Det betyder, at energien fra den mad, du spiser, bliver i blodet og giver dig forhøjet blodsukker i stedet for energi.

Risikofaktorer 

Disse faktorer øger din risiko for at udvikle type 2-diabetes

  • Alder: Din risiko stiger, jo ældre du er. 
  • Køn: Mænd har en lidt større risiko for at udvikle type 2-diabetes end kvinder. 
  • Din etniske baggrund: Undersøgelser viser, at der er en større forekomst af diabetes blandt grupper af etniske minoriteter, herunder bl.a. pakistanere, tyrkere, palæstinensere og somaliere, end blandt etniske danskere
  • Arvelighed: Type 2-diabetes er arveligt. Har én af dine forældre type 2-diabetes, er din risiko for selv at udvikle sygdommen 40 %. Har begge dine forældre type 2-diabetes, er din risiko 80 %. 
  • Overvægt: 80 % af personer med type 2-diabetes er overvægtige. Man kan dog også udvikle type 2-diabetes, selvom man er slank. 
  • Graviditetsdiabetes: Har du under din graviditet haft en midlertidig diabetes - graviditetsdiabetes - har du en lidt større risiko for at udvikle type 2-diabetes senere. 

Test din risiko for type 2-diabetes

Hvor alvorlig er type 2-diabetes?

Type 2-diabetes er en sygdom, du bør tage alvorligt, da den ofte fører andre sygdomme med sig i bl.a. hjerte, nyrer og øjne. Har du først udviklet type 2-diabetes, har du sygdommen resten af livet.

Hvordan konstateres sukkersyge?

Har du mistanke om, at du måske har sukkersyge, kan din læge tage en blodprøve og undersøge det. Lægen kan konstatere, at du har diabetes, hvis indholdet af sukker i blodet (blodsukkeret) i prøven er for højt.

Læs mere om type 2-diabetes

Læs også historien om buddet, der gik forgæves. En fortælling, der forklarer sygdommen via en lille historie:

Buddet, der gik forgæves - en historie om type 2-diabetes

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes