BLIV MEDLEM

Insulin og diabetes 2

Gravide kvinder – diabetes eller ej – har brug for flere kulhydrater og mere insulin i løbet af graviditeten.

De fleste gravide kvinder med type 2-diabetes har behov for insulin. Denne insulindosering skal tilpasses blodsukrene og meget høje doser af insulin kan blive nødvendigt i tredje trimester. 

Insulinbehov under graviditet

Insulinbehovet stiger fra cirka uge 20 og er på sit højeste i slutningen af graviditeten; uge 36-38. På det tidspunkt kan den daglige insulinmængde ofte være fordoblet eller mere i forhold til starten af graviditeten.

Kulhydratbehovet under graviditeten

De internationale anbefalinger til en gravid kvinde er mindst 175 gram i døgnet. Et stort indtag af kulhydrater er forbundet med høje blodsukre, så prøv, om du kan holde dig til de anbefalede 175 gram.

Insulinbehovet efter graviditeten

Efter fødslen falder behovet for insulin hurtigt tilbage til samme niveau som før graviditeten. Mange kan ophøre med insulinbehandling i forbindelse med fødslen.

Amning og insulin

Mælkeproduktion kræver ekstra kulhydrater. Dit daglige kulhydratindtag skal afpasses efter det. Insulinbehovet er generelt 10-20 % mindre hos en ammende kvinde end hos kvinder, der ikke ammer. Det kan være en god ide at have for eksempel et glas mælk i nærheden, når du ammer.

Hvis du ikke ammer, vender insulinbehovet nogle uger efter fødslen tilbage til cirka samme niveau som før graviditeten. 

Vær opmærksom på ketonstoffer

Det er vigtigt at undersøge din urin eller dit blod for ketonstoffer. Du bør teste, hvis du har høje blodsukkerværdier (over 15 mmol/l) samt ved kvalme og opkastninger. Hvis du har højt blodsukker, og der er ketoner i urinen eller blodet, kan det tyde på insulinmangel.

Hvis der kun er ketonstoffer i urinen, kan det skyldes mangel på mad i form af kulhydrater – såkaldte ”sult-ketonstoffer”. Ketonstoffer i urinen er ikke i sig selv farligt for fosteret. Ketonstoffer i urinen kan dog være tegn på begyndende syreforgiftning, som kan være farligt for fosteret. Store mængder ketonstoffer målt i blodet eller urinen kræver derfor altid kontakt til dit diabetesbehandlingssted.

Læs mere om insulin og diabetes 2

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes