MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Planlægning

Hvis du planlægger at blive gravid, er det vigtigt din læge er orienteret.

Hvis du planlægger at blive gravid, er det en god ide at rådføre dig med din diabetesbehandler, som kan vejlede dig i forhold til, hvad du specielt skal være opmærksom på.

Det er rigtig vigtigt, at dit blodsukker er stramt reguleret - mellem 4 og 8 mmol/l - inden du bliver gravid. Det giver fosteret de bedste vækstbetingelser fra starten, og det mindsker risikoen for misdannelser. Dit langtidsblodsukker (HbA1c) bør i denne periode så vidt muligt være under 50 mmol/mol. Samtidig er det vigtigt at undgå meget lave blodsukre (alvorlig hypoglykæmi).

Det er en god idé, allerede når du planlægger at blive gravid, at spise Folinsyre (400 mg/døgn) som kosttilskud, da Folinsyre beskytter barnet mod misdannelser.

Hvis du har forandringer i øjne eller nyrer på grund af din diabetes, kan en graviditet alligevel oftest gennemføres med et godt resultat. Vi anbefaler, at øjne, blodtryk og nyrer tjekkes før og under graviditeten, så du kan sættes i den rette behandling for at undgå skader på din krop.

Mulige komplikationer

Hvis du anvender anden medicin end Metformin til behandling af din diabetes, anbefales det, at din behandling skiftes til insulin allerede, mens du planlægger at blive gravid – og senest så snart du opdager, at du er gravid. I det hele taget skal du og din diabetesbehandler sammen gennemgå al den medicin, du får.  

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes