BLIV MEDLEM

Hvad betyder graviditetsdiabetes for mig?

Graviditetsdiabetes giver en let øget risiko for de samme komplikationer, som kan opstå hos alle andre gravide.

Derudover giver graviditetsdiabetes en særlig øget risiko for: 

  • Forhøjet blodtryk
  • Svangerskabsforgiftning
  • For tidlig fødsel
  • Stort barn
  • Kompliceret fødsel og kejsersnit pga. barnets størrelse. Kvinder med graviditetsdiabetes føder ofte større børn pga. det øgede sukkerindhold i blodet

Hvad sker der i min gravide krop, når jeg har graviditetsdiabetes?

Normalt har man ikke sukker i urinen, fordi insulin sørger for, at transportere sukkeret ind i kroppens celler, hvor det bruges som energi. Hvis der ikke er nok insulin, eller hvis insulinet ikke fungerer optimalt, bliver sukkeret i blodbanen og udskilles i urinen. 

Under en graviditet danner moderkagen hormoner, som bevirker, at insulinbehovet bliver højere. Normalt vil kroppen producere mere insulin, men ikke alle kvinder vil være i stand til at producere tilstrækkeligt insulin - og de får derfor graviditetsdiabetes. 

Ligesom ved type 2-diabetes er graviditetsdiabetes karakteriseret ved insulinresistens - dvs. at kroppens insulin ikke virker optimalt. Når der samtidig er et større insulinbehov, giver det problemer med for høje blodsukre. 

Hvad sker der med min diabetes efter fødslen?

Graviditetsdiabetes forsvinder som regel hurtigt efter fødslen. Det er altså oftest forbigående. Graviditetsdiabetes kommer som regel igen ved efterfølgende graviditeter.

Øget risiko for type 2-diabetes senere i livet

Halvdelen af de kvinder, der har haft graviditetsdiabetes, får type 2-diabetes i løbet af de første ti år efter graviditeten.

Hvad kan jeg gøre for at minimere min risiko for type 2-diabetes efter en graviditetsdiabetes?

Du kan forebygge type 2-diabetes, hvis du har haft graviditetsdiabetes ved: 

  • Amning
  • Sund livsstil
  • Evt. vægttab
  • Kontrol af blodsukre

Et dansk studie tyder på, at fysisk aktivitet og ingen vægtøgning efter graviditet og fødsel mindsker risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Læs det danske studie

Et amerikansk studie viser, at du kan nedsætte risikoen for at udvikle type 2-diabetes med 50 %, hvis du ammer dit barn.

Kontrol efter graviditet og fødsel

Der er ikke en standard for, hvem der følger op på dine blodsukre efter fødslen. Hvis du har haft sukker i urinen under graviditeten, skal du sørge for at få det tjekket efterfølgende ved egen læge. Første gang efter cirka 8 uger. Det kan for eksempel være i forbindelse med de kontroller, du går til med dit barn. 

Oplysninger om rettigheder og tilskud

Kommunerne bevilliger ikke hjælpemidler ved graviditetsdiabetes, fordi det er en midlertidig lidelse. Sygehusene og deres ambulatorier er ofte behjælpelige, så spørg der, hvor du har fået lavet din glukosebelastningstest. 

Hvis du skal have medicinsk behandling for din graviditetsdiabetes, så gælder de almindelige tilskudsregler for medicin.

Læs mere om reglerne for medicintilskud

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes