BLIV MEDLEM

Hvad betyder graviditetsdiabetes for mit barn?

Risikoen for misdannelser hos fosteret er lav, fordi graviditetsdiabetes typisk indtræffer, efter organerne er dannet.

Hvis dit blodsukker er velreguleret, er risikoen for, at dit barn får problemer ikke særlig stor. De problemer, der hyppigst forekommer, er:

  • Et stort barn
  • Lavt blodsukker hos barnet i perioden lige efter fødslen
  • Gulsot
  • Udvikling af overvægt og diabetes senere i livet

Efter fødslen får barnet målt sit blodsukker. Hvis blodsukkeret er lavt, får barnet et tilskud med modermælkserstatning. Amningen kan sagtens etableres trods dette tilskud.

Barnets risiko for at udvikle diabetes

Der er betydelig risiko for, at dit barn senere i livet udvikler type 2-diabetes, hvis du har haft graviditetsdiabetes.

21 % af de unge, der er født af en kvinde, der har haft graviditetsdiabetes, har forstadier til type 2-diabetes allerede i 18-27 års alderen. For de unge, der er født af en rask kvinde, er det tal 4 %.

Hos kvinder, der har type 1-diabetes er dette tal 11%.

Børn har tidlige tegn på type 2-diabetes

Mors graviditetsdiabetes kan disponere for fedme og type 2-diabetes, viser ny dansk forskning. 

Børn født af mødre med graviditetsdiabetes er i højere risiko for at udvikle type 2-diabetes end deres jævnaldrende venner. Det viser ny dansk forskning offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift Diabetes Care.

I det danske studie, som er et samarbejde mellem Rigshospitalet og Statens Serum Institut, indgår næsten 2.400 børn og mødre fra den nationale fødselskohorte Bedre sundhed i generationer. De knap 600 børn og unge mellem 9 og 16 år, hvis mødre havde graviditetsdiabetes, er mere overvægtige, har højere systolisk blodtryk (det højeste tryk), højere fasteblodsukker, har mindre muskelmasse og mere af det farlige fedt omkring organerne end de børn i undersøgelsen, hvis mødre ikke havde graviditetsdiabetes.

Det vil sige, at børnene har mange af kendetegnene for, at de er i risiko for at udvikle type 2-diabetes.

– Det er bekymrende, at vi kan se tidlige tegn på type 2-diabetes hos de her meget unge mennesker, siger en af forskerne bag studiet, postdoc, ph.d. Louise Groth Grunnet, Rigshospitalet.

For pigerne gjaldt også, at de – baseret på bryststørrelse – var gået tidligere i pubertet end deres jævnaldrende.

Mor bør undgå overvægt

Forskerne har justeret for børnenes BMI (body mass index) for at finde ud af, om børnenes overvægt alene var udslagsgivende for deres forhøjede risiko for at udvikle type 2-diabetes. Men vægten alene var ikke udslagsgivende.

– Mors graviditetsdiabetes ser altså ud til at have betydning for barnets fremtidige risiko for at udvikle type 2-diabetes. Som regel har kvinden fået graviditetsdiabetes på grund af overvægt. Det er derfor et vigtigt budskab til kommende mødre ikke at blive overvægtige, siger Louise Groth Grunnet.

For kvinder, der har haft graviditetsdiabetes, er det vigtigt, at både de selv og deres børn spiser sundt og er fysisk aktive, så risikoen for overvægt bliver mindre, understreger Louise Groth Grunnet.

– Skal vi forebygge diabetes i fremtidige generationer, er det vigtigt at fokusere på sunde forhold i graviditeten og endnu bedre: sunde vaner før graviditeten, siger hun.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes