MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Er du overvægtig?

Er du overvægtig, er der øget risiko for du udvikler type 2-diabetes

Ca. 80 % af type 2-diabetikere er overvægtige. Er du?

Ud over at kigge på vægten, kan dit taljemål indikere om din overvægt placerer dig i risikozonen for at udvikle type 2-diabetes. Taljemålet er vigtigt at kende, da det farlige fedt sidder på maven og øger din risiko for diabetes.

Du har øget risiko for at udvikle type 2-diabetes hvis du:

  • er kvinde med et taljemål på over 88 cm
  • er mand med et taljemål på over 102 cm

NB! For at måle dit taljemål korrekt skal du lægge et målebånd om livet midt mellem nederste ribben og toppen af dit hofteben.

Sammenhængen mellem overvægt og diabetes

Overvægt forringer insulinfølsomheden, hvilket på sigt kan føre til type 2-diabetes.

Forringet insulinfølsomhed betyder, at kroppens celler ikke kan optage sukkeret fra den mad, vi spiser. I stedet for at cellerne optager sukkeret og omdanner det til energi, ophobes det i blodet og giver et forhøjet blodsukker.

Når cellerne ikke optager sukkeret fra maden, slår bugspytkirtlen alarm og arbejder hårdere og hårdere for at producere mere insulin. Insulin er nemlig det stof, der hjælper sukkeret med at trænge ind i cellerne.

Når bugspytkirtlen gennem længere tid har været på overarbejde bliver den træt, og produktionen af insulin falder markant. Sukkeret kan fortsat ikke trænge ind i cellerne. I stedet flyder det rundt i blodet, kommer ud med urinen og giver på sigt ubehagelige følgesygdomme.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes