MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Diabetiker på besøg

Hvis du er i tvivl om hvad en person med diabetes kan spise, kan det være en god ide at kontakte personen med diabetes.

Mad til gæster skal først og fremmeste være lækker og velsmagende. Men når du serverer mad til en person med diabetes, er det også hensigtsmæssigt, at maden er sund, dvs. indeholder mindre fedt og sukker end traditionel gæstemad ofte gør.

Det er en god idé at rådføre dig med din gæst inden besøget. Mange diabetikere spiser 5-6 måltider om dagen – og nogle på nogenlunde faste tidspunkter. Antallet af måltider og spisetider varierer dog fra person til person.

Inspiration til middagen

Du kan bruge følgende gode råd som rettesnor, når du planlægger besøget:

  • Server magert kød – kalkun, kylling, okse, kalv, svin, lam eller vildt (helst uden eller kun lidt synligt fedt).
  • Server gerne fisk eller skaldyr frem for kød.
  • Server altid kartofler, ris, pasta, bulgur, couscous og/eller brød til maden. Lad f.eks. brød indgå som tilbehør til forretten. Vælg fuldkornsprodukter, når det er muligt.
  • Server altid grøntsager til maden. F.eks. salat, råkost, kogte eller dampede grøntsager. Du kan også servere ovnbagte, lynstegte og grillede grøntsager tilberedt i lidt fedtstof.
  • Spar på fedtstoffet i tilberedningen af maden. Du sparer fedt ved grill-/ovnstegning, foliestegning, kogning, dampning og i mikrobølgeovn.
  • Spar på fedtstoffet i sovsen ved at bruge sky eller suppe med lavt indhold af fedt, grøntsags-/eller kartoffelvand som basis. Jævn med hvedemel, majsstivelse eller sovsejævner.
  • Begræns opbagte sovse og flødesovse. Tilsæt evt. lidt madlavningsfløde med højst 10 % fedt. Smag gerne sovsen til med bouillon, vin, krydderier og krydderurter.
  • Server dressing og kold sovs lavet på syrnede mælkeprodukter med 0,7 % fedt evt. suppleret med et produkt med op til 9 % fedt.
  • Server gerne dressing og sovs for sig, så den enkelte selv kan afpasse mængden.
  • Dessert og kage skal gerne være med lavt indhold af fedt og sukker. Serve gerne små portioner og små stykker kage.
  • Små mængder af sukker, honning eller sirup (1-2 tsk. pr. person)
  • Skal du bruge sødestoffer, kan du med fordel vælge produkter med aspartam, acesulfam K., sakkaron, cyklamat, thaumatin, sucralose, erythritol, neohesperidin DC eller steviol glycosid. Disse sødestoffer giver nemlig ingen stigning i blodsukkeret.
  • Server et lille godt stykke sukkersødet chokolade i stedet for såkaldt sukkerfri chokolade og andre sukkerfri slikvarer og småkager. Disse varer er ofte sødet med sødestoffer, der giver stigning i blodsukkeret. Produkterne indeholder også for det meste meget fedt og kan derfor ikke anbefales.
  • Vælg chokolade med mindst 70 % kakao, hvis det skal anvendes til f.eks. dessert eller kage.
  • Drikke: Server gerne vin, evt. dessertvin, øl, isvand, sukkerfri sodavand (light), danskvand, kaffe og te.

Find inspiration til lækker mad i Diabetesforeningens opskriftsdatabase

Få flere gode råd om indkøb og valg af madvarer

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes