MIT DIABETESBLIV MEDLEM

"Jeg er lidt stolt af mig selv"

Patrick er 15 år, og det er nu fire år siden, han fik konstateret type-2 diabetes. Hør ham fortælle hvordan diabetes påvirker hans liv, og hvordan han har det med at takke nej til usund mad.

Foto: Tao Lytzen

- Det er fire år siden, jeg fik diabetes. Jeg havde det dårligt, var træt og ville sove hele tiden. Jeg tror, jeg har fået det, fordi det er arveligt. Min mor har også diabetes. Vi har aldrig spist meget slik herhjemme, kun om fredagen til Disney Sjov og sådan, aldrig til hverdag. Men jeg synes alligevel, jeg er lidt overvægtig, ikke meget, men lidt.

Det første, jeg tænker på, når jeg tænker på min diabetes, er...

- Ikke spise sukker. Og at jeg skal dyrke motion. Min mor siger, jeg skal passe på mig selv, fordi det ellers går ud over mine nyrer og øjne. Det skræmmer mig lidt, men det sker vel ikke for så mange? Nok kun dem, der bliver ved med at spise masser af sukker.

Det er det værste ved sukkersyge:

- At man skal passe på så mange ting, passe på, hvad man spiser, passe på sig selv. Men det allerværste er, at man skal stikke sig. Jeg tager insulin morgen og aften, og det gør ondt, hvis man rammer et forkert sted. Jeg tager også tabletter morgen, middag og aften – men nogle gange glemmer jeg det ovre i skolen, fordi vi skal ud i frikvartererne og har travlt med det.

Jeg har tænkt mange gange:

- Hvorfor skulle det lige være mig? I fremtiden håber jeg, at min sukkersyge bliver bedre, så jeg ikke skal tage medicin. Men jeg skal dyrke mere motion. Det vil hjælpe. Jeg er lige begyndt til håndbold. Hvis der er mange med, er motion sjovt. Hvis man skal dyrke motion alene, så er det bare kedeligt, synes jeg. Jeg har et kort til et fitnesscenter, men det bruger jeg slet ikke.

- Gammelmandssukkersyge kalder man det også, men det er jo for gamle mænd, ikke mig. Jeg er sådan en glad type, sådan lidt drillesyg, vil mine kammerater nok sige. Og jeg synes, det er nemt nok. Jeg siger tit bare nej til alt det der junkfood og chokolade. Jeg er faktisk lidt stolt af mig selv. Hvis de andre køber junk i hallen, køber jeg måske bare en Cola light. Det skal jeg jo for at undgå de der efter-sygdomme. Det er vigtigt, jeg kan sige nej.

Teksten er et uddrag fra den længere artikel "Også børn får type-2 diabetes" af Helen H. Heidemann fra medlemsbladet april 2008.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes