BLIV MEDLEM

"Jeg gik fra at træne syv dage om ugen til ingen fysisk aktivitet"

Den tidligere elitesvømmer, 27-årige Christian Petersen, var en af de første helt unge danskere, der fik konstateret “gammelmandssukkersyge” for snart ti år siden. I dag er han blot én blandt mange unge, der vidner om, at det er på tide at smide ordet “gammelmandssukkersyge” på lossepladsen.

Foto: Bjarke Ørsted

Som 18-årig fik Christian Petersen fra Herlev den noget overvældende besked: Du har fået gammelmandssukkersyge. Det skete på Steno Diabetes Center i Gentofte, hvor lægerne i begyndelsen troede, han havde type 1-diabetes.

- Lægerne var chokerede og sagde til mig, at det var alt for tidligt. De havde vist aldrig set en, der var så ung, med type 2-diabetes. Det var en ret underlig fornemmelse, for de sagde jo “gammelmandssukkersyge” til mig, og i venteværelset sad jeg sammen med gamle mennesker, og fire-fem stykker var endda i kørestol, fortæller Christian Petersen, der nu er 27 år og arbejder som pædagog.

I dag er Christian Petersen ikke længere et særsyn i diabetesverdenen. Stadig flere unge får type 2-diabetes. Det Nationale Diabetesregister deler ikke de danske diabetikere op i type 1- og type 2-diabetikere, og derfor er der ikke præcise tal for stigningen.

Men i perioden fra 1997 til 2006 steg antallet af nye diabetikere mellem 30 og 39 år med 15,6 procent, og stigningen blandt de 40 til 49-årige var på hele 56,9 procent. Da de fleste type 1-diabetikere bliver diagnosticeret, før de fylder 30, kan man derfor regne med, at stigningen blandt de 30 til 49-årige primært er type 2-diabetikere.

- Vi må erkende, at gammelmandsukkersyge nu hører fortiden til. Tidligere så vi kun folk i 50-årsalderen og opefter, der fik sygdommen, men i dag er det desværre sådan, at type 2-diabetes rammer alle – også børn, siger Malene Bagger, forskningskonsulent, ph.d. fra Diabetesforeningen.

Tog hurtigt på i vægt

Type 2-diabetes er arvelig, men sygdommen udløses i de fleste menneskers tilfælde kun, hvis man er overvægtig. Christian Petersen ved ikke med sikkerhed, hvorfor han fik type 2-diabetes. Lægerne tror, det kan skyldes, at han tog 50 kilo på i løbet af bare to år.

Han var elitesvømmer, da han som 15-årig besluttede sig for at stoppe fra den ene dag til den anden. På det tidspunkt var han omkring 1,90 meter høj og et muskelbundt på 82 kilo.

- Jeg gik fra at træne syv dage om ugen til ingen fysisk aktivitet. Jeg blev træt af svømningen og fandt ud af, at der var andet i livet som for eksempel vennerne, fester og alkohol. Samtidig fik jeg job på en tankstation, hvor jeg havde nem adgang til slik og sodavand, og jeg tog videoer med hjem til videoaftener, hvor vi også hyggede os. Og i lige præcis den alder har forældrene ikke så meget styr på, hvad man propper i halsen, siger Christian Petersen.

Resultatet blev en vægtforøgelse til 132 kilo efter to år. Men da den tidligere sportsmand fik type 2-diabetes, var det ikke svært at begynde at leve sundt og svømme igen, og i dag er han 1,98 meter høj og vejer 104 kilo. Også Christian Petersens morfar har type 2-diabetes, men det blev først opdaget, da morfaderen var 73 år.

- Jeg føler mig på en måde heldig, at min diabetes blev opdaget så tidligt. Det skete jo ved en ren tilfældighed, da jeg skulle tage kørekort og fik tjekket mit syn hos lægen. Han målte også mit blodsukker, fordi jeg nævnte, at jeg svedte meget. Det tog to sekunder, og siden har jeg haft mulighed for at gøre noget ved det. Hvis jeg først var blevet opdaget som 30-årig, havde jeg måske allerede haft nogle af senkomplikationerne, siger Christian Petersen, der ud over at have droppet den usunde livsstil også er i tabletbehandling.

24-årige Rikke: "Det er svært"

24-årige Rikke Sørensen fra Tarm, der fik konstateret type 2-diabetes for tre år siden, synes til gengæld, det er svært at holde den sunde livsstil. Hun har tabt sig 15 kilo og taget seks på igen. Men vægttabet har været nok til, at hun har kunnet undvære medicinen det seneste halvandet år. Både Rikke Sørensens mor og lillesøster Mette har type 1-diabetes, og det var også den diagnose, Rikke Sørensen fik stillet, da hun gik til lægen med det, hun troede var nældefeber. Men senere på hospitalet opdagede lægerne, at hun havde type 2-diabetes.

- På en måde var det en lettelse, fordi jeg kunne slippe for at stikke mig og tage insulin og nøjes med piller. Men på den anden side har du ikke den samme frihed som type 2-diabetiker. Du skal tænke mere over, hvad du spiser, for du kan ikke bare tage noget insulin til din mad. Det tog mig lang tid at acceptere min diabetes. En dag kom min mor hjem til mig og tømte alle mine skabe for usunde sager, og så gik vi ud og købte ind sammen. Det var nødvendigt. Man kan godt køre træt i hele tiden at skulle tænke på at spise sundt og at løbe og cykle. Jeg har på en måde evig dårlig samvittighed, siger Rikke Sørensen.

Artiklen er skrevet af Suna Haugaard, og er bragt i medlemsbladet oktober 2008.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes