Fødder på badevægt

Remission af type 2-diabetes

Har du fået diagnosen type 2-diabetes, kan du i nogle tilfælde opnå at blive medicin- og symptomfri. Det kaldes diabetes remission.

Diabetes remission betyder, at langtidsblodsukkeret (også kaldet HbA1c eller middelglukoseværdien) hos en person med diabetes ligger på samme niveau som hos en person, der ikke har diabetes. Man er med andre ord symptomfri, selv om man fortsat har diagnosen.

Remission ses først og fremmest i forbindelse med type 2-diabetes, hvor kroppen stadig har en intakt insulinproduktion, men ikke reagerer optimalt på insulinen i forhold til at regulere blodsukkeret.

Har du type 1-diabetes eller en anden type diabetes med ødelagt insulinproduktion, vil remission kræve, at din krop genoptager sin insulinproduktion, hvilket i dag kun ses i tilfælde af transplantation af en ny bugspytkirtel.

Er remission en kur mod diabetes?

Der findes i forskningen endnu ikke tilstrækkelige beviser for, at remission er en permanent tilstand, selv om der er set eksempler på remission i op til 15 år. Det er derfor ikke helt korrekt, når man taler om at blive helbredt eller kureret for type 2-diabetes.

Selv om du kan blive medicin- og symptomfri, skal din diabetes stadig ’passes’. Fordi type 2-diabetes er en progressiv sygdom, altså en sygdom der udvikler sig, vil der nemlig altid være risiko for, at dit langtidsblodsukker (HbA1c) stiger igen.

Symptomerne på et stigende langtidsblodsukker kan være svære at mærke, eller at skelne fra andre dårligdomme. Derfor skal du fortsat gå til kontrol, selv om du umiddelbart er symptomfri og ikke tager diabetesmedicin.

Årlige lægebesøg kan hjælpe dig med at reagere i tide på ændringer i langtidsblodsukkeret eller på tegn på begyndende eller tiltagende følgesygdomme. Desuden ved man, at personer med prædiabetes, dvs. blodsukkerværdier lige under diagnosegrænsen, også er i øget risiko for hjertekarsygdomme, så det er endnu en grund til årlige lægebesøg. Et dansk studie har desuden vist vigtigheden af også at tage medicin, der sænker såvel kolesterol som blodtryk, selv når man opnår remission.

Hvordan får jeg remission?

For at opnå remission skal du først og fremmest fokusere på vægt, kost og motion. Det har betydning, hvor længe du har haft diabetes, for remission kan være svær at opnå, hvis du har haft type 2-diabetes længe og har en lav insulinproduktion. Det er især indenfor de første 6 år efter diagnosen og i forbindelse med vægttab, at du kan få succes med remission. Der er dog set eksempler på remission i op til 10-20 år efter at diagnosen blev stillet.

Selv om der ikke kan gives garanti for remission, kan alle med type 2-diabetes have gavn af at forsøge sig. Vægttab, kostomlægning og motion er nemlig samtidig godt for insulinfølsomhed, hjertet og din generelle sundhed. Selv som normalvægtig kan du have fedt lagret omkring de indre organer, og dermed have gavn af ændret kost og mere motion, ligesom det vil give dig et bedre langtidsblodsukker.

Vægttab

Forskning viser, at et stort vægttab er den mest effektive faktor for at opnå remission. Det er især omfattende vægttab på i gennemsnit 10-15 procent umiddelbart efter, du får diagnosen type 2-diabetes, der ser ud til at øge din mulighed for remission.

Er du normalvægtig, kan du stadig have fedt omkring organerne, som kostomlægning og motion kan hjælpe med at minimere. Målet vil her være et taljemål under 80 cm for kvinder og under 94 cm for mænd.

Kostomlægning

Du kan opnå vægttab og remission ved kostomlægning. En effektiv kostomlægning handler først om fremmest om, hvad der kan fastholde din motivation og giver et sundt, varigt vægttab.

For nogle er det motiverende at have et princip at spise efter, som for eksempel middelhavskost eller Sense. For andre fungerer det bedst at tage små skridt og lige så langsomt ændre madvaner, som for eksempel at erstatte hvidt brød med fuldkorn, skære ned på ris og pasta og skrue op for de grove grøntsager.

Endelig kan du også opnå et hurtigt vægttab, ved i en periode på omkring 12 uger at følge en meget kaloriefattig diæt, for eksempel ved at benytte måltidserstatninger som shakes, barer eller supper, efterfulgt af en mere blivende kostomlægning. Hvis du vil følge en meget kaloriefattig diæt, rådes du til at gøre det under supervision af sundhedsfagligt personale.

Det væsentlige er, at du finder en kostomlægning, som du kan holde på sigt. Tal med din læge eller Diabetesforeningens diætister for at finde ud af, hvad der kan fungere for netop dig.

Operation

Det er muligt at opnå remission med en operation for vægttab (gastrisk bypass). Det er dog langtfra alle, der kan få tilbud om en operation, ligesom det hverken er risikofrit eller en garanti for remission.

Hvordan fastholder jeg remission?

Du kan hjælpe din krop med at opnå og fastholde remission ved at fastholde din kostomlægning, holde kroppen aktiv og ikke mindst at holde vægten nede.

At lykkes med remission handler i høj grad om at finde ud af, hvad der både kan fastholde din motivation over lang tid, tager hensyn til din fysiske form, din risiko for skader og evt. belastning af hjerte, kredsløb og nyrer. Det, der giver gode resultater for nogle, virker ikke nødvendigvis for andre.

Det er dog altid en god investering at gøre noget godt for din sundhed, særligt når du har fået konstateret type 2-diabetes.

Kilder

  1. Diabetologica, april 2023: Evidence-based European recommendations for the dietary management of diabetes
  2. FaKD Rammeplan 2021: Ernærings- og diætbehandling af voksne med type 2-diabetes
  3. Diabetes UK: Type 2-diabetes remission
Rådgiver Ida Astrup Jørgensen

Få råd og vejledning

Tal med vores diætister, motionskonsulent eller sygeplejerske om remission.

Ring 63 12 14 16

Ring 63 12 14 16