MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Fødder

Fodsår er en udbredt følgesygdom til diabetes, som du skal tage meget alvorligt. Sårene kan optræde på både tæer, fødder og underben.

Når du har diabetes, er din risiko for at udvikle fodsår større end hos andre. Samtidig har sårene svært ved at hele, det tager tid, og nogle gange kan det blive nødvendigt at operere. Den langsomme proces kan medføre alvorlige infektioner, der i sidste ende kan føre til amputation. Derfor er det vigtigt, at du passer godt på dine fødder.

Fødderne kan desuden rammes af andre følger - læs mere via disse links:

Læs også om nedgroede negle, ligtorne, hård hud m.m

Læs også om gangræn og charcotfod

Hvad er årsagerne til fodsår?

Der kan være flere forskellige årsager til, at man udvikler fodsår. Det er især et for højt blodsukker og et dårligt kredsløb, der hæmmer helingen af sår. Men andre relaterede følgesygdomme som åreforkalkning og nervesygdom spiller også ind. 

Et for højt blodsukker kan med tiden medvirke til, at nervesystemet og blodomløbet bliver ødelagt. Det giver sig først udsalg i de små forgreninger, som ligger længst væk fra rygmarv og hjerte. Derfor rammes fødderne oftest først og hårdest. 

Åreforkalkning af blodkarrene til benene kan føre til nedsat blodforsyning til tæer og fødder, og dette kan igen føre til nedsat levedygtighed af huden og vævene i foden. Det giver stor risiko for at udvikle fodsår samt en dårlig og langsom heling af sårene.

Diabetisk nervesygdom

Diabetisk nervesygdom (også kaldt neuropati) er en beskadigelse af nerverne, der medfører helt eller delvist tab af følesansen. Den nedsatte følesans øger risikoen for skader på huden, da man ikke så let lægger mærke til, om der er sten eller andet i fodtøjet eller om fodtøjet klemmer. Derfor kan der let opstå sår, uden man opdager det. 

Fodsår kan være meget smertefulde. Personer med nervesygdom mærker dog ofte ingen smerter pga. den nedsatte eller manglende følesans. Derfor kan sårene blive betændte, og infektionen kan sprede sig til resten af kroppen. Hvis også blodforsyningen er svært nedsat, risikerer man, at der opstår koldbrand i vævet.

Læs mere om symptomer på fodsår

Få råd til, hvordan du passser på dine fødder

Læs artiklen "Dine fødder kan fortælle løgnhistorier"

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes