BLIV MEDLEM

Hjertet arbejder

Blodets vej igennem hjertet
Hjertets to halvdele og fire hjertekamre

Hjertet er en muskel, der sidder lidt til venstre for midten bag brystbenet, godt beskyttet af lungerne og brystkassen. Dit hjerte er på størrelse med din knyttede hånd.

Hjertet har en højre og en venstre halvdel, som er adskilt af en skillevæg. Højre og venstre halvdel er igen delt i to kamre. Hjertet har altså fire kamre. Disse kamre er adskilt af hjerteklapper.

Hjertet arbejder

Hjertets arbejde bliver styret fra sinusknuden – et nervepunkt i højre forkammer. Hjertemusklen arbejder ved skiftevis at trække sig sammen og udvide sig:

  • I arbejdsfasen trækker hjertet sig sammen og sender blod rundt i kroppen.
  • I hvilefasen udvider hjertet sig og fyldes med iltet blod.

Den venstre del af hjertet pumper det iltede blod ud i kroppen via hovedpulsåren (aorta), så væv og organer kan få den ilt, de har brug for. Samtidig kan væv og organer slippe af med kuldioxid og andre affaldsstoffer.

Hjertets kredsløb
Hele kredsløbet. Det friske, iltede blod fra hjertet er illustreret med rødt. Blodet, som er på vej tilbage til hjertet, er illustreret med blåt.

Herefter løber blodet via venerne tilbage og fylder hjertet, der nu udvider sig igen efter sin sammentrækning og giver plads til blodet.

Læs mere om blodtryk

Hvad er hjertets opgave?

Hjertets opgave er at pumpe blod rundt i hele kroppen via et kredsløb af blodkar, der når ud til alle dele af kroppen og tilbage til hjertet igen. Hjertemusklen er konstant på arbejde. I løbet af et døgn
pumper det 14.000 liter blod rundt i kredsløbet.

Blodet forsyner kroppens celler med livsvigtig næring, ilt, hormoner og salte. Undervejs optager blodet kuldioxid (CO2) og andre affaldsstoffer og transporterer dem hen, hvor kroppen kan komme af med dem, for eksempel i lunger, nyrer og lever.

Hjertemusklen får energi til sit arbejde fra ilt- og næringsrigt blod i de blodkar, som ligger uden på selve hjertet og sender fine grene ind i hjertets muskelvæg. De blodkar kaldes kranspulsårer, fordi de omkranser hjertet.

Folder: Hjertet og diabetes

Hjertet og diabetes

Folderen henvender sig til dig med diabetes, som allerede har hjerte-kar-sygdomme eller gerne vil forebygge.

Hent vejledningen om hjertet og diabetes

Find vejledningen om hjertet i vores netbutik

Gode råd til at passe godt på dit hjerte

Få vores bedste råd til, hvordan du passer godt på dit hjerte - hver dag.
Få gode råd til at passe på dit hjerte

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes