MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Hjertesvigt og hjerterytmeforstyrrelser

Når hjertets muskel er svækket, har det sværere ved at pumpe blodet ud af hjertet og rundt i kroppen.

Hjertesvigt er to-tre gange hyppigere hos personer med diabetes i forhold til personer uden.

Årsager til hjertesvigt

Mange tilfælde af hjertesvigt kommer efter en blodprop, fordi der kommer et ar i hjertemusklen. Det medfører, at noget af muskelkraften forsvinder, så hjertets sammentrækningskraft bliver nedsat.

En del personer med hjertesvigt har dog ikke haft blodpropper. Årsagen kan her være længerevarende højt blodtryk, hjerteklapsygdom, arveligt betinget, hjertemuskelsygdom eller et overforbrug af alkohol.

I en del tilfælde af hjertesvigt, finder man ikke nogen sikker årsag.

Hjertesvigt og diabetes

Ved diabetes tyder noget på, at længerevarende forhøjet blodsukker kan være skadeligt for de små blodkar i hjertemusklen. Det kan give anledning til hjertesvigt. Hvor stor betydning blodsukkeret har i denne sammenhæng er ikke afklaret.

Svækket pumpekraft

Symptomerne på svækket pumpekraft er ofte svage og kommer snigende. Symptomerne er en følge af den nedsatte blodtilførsel til kroppens væv og organer. Symptomerne kan være:

  • Åndenød
  • Træthed
  • Væskeophobning i kroppen
  • Svimmelhed
  • Hjerterytmeforstyrrelser

Ændringer i hjerterytmen

Mange ændringer som kan opstå i hjerterytmen er relativt almindelige i befolkningen. En del af dem rammer dog oftere personer med diabetes.

Normalt er det et nervepunkt i hjertet - sinusknuden -  som styrer hjerterytmen. Forstyrrelser i hjerterytmen opstår ved uregelmæssigheder i den elektriske strøm i hjerte. Forstyrrelser i hjerterytmen kan betyde, at pulsen enten bliver for hurtig eller for langsom. Herudover kan den også blive uregelmæssig til forskel fra den almindlige hjerterytme, som er meget regelmæssig.

Uregelmæssigheder i hjerterytmen kan føre til, at hjertet går helt i stå, eller at blodet bevæger sig så lidt i hjertekamrene, at det størkner og danner blodpropper

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes