MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Hvad er symptomerne for neuropati?

Symptomerne ved neuropati kan være svage i årevis og bliver derfor let overset. Det betyder, at neuropati desværre ofte opdages sent. Det er derfor en god idé at være opmærksom på symptomerne på neuropati.

Smerter

Alle former for neuropati kan give smerter. Smerterne beskrives både som murrende og knugende, der breder sig ud fra musklerne eller som brændende og sviende smerter. Smerterne varierer også i styrke. 

Smerter kan også udløses af både høje og lave blodsukre. Derfor menes en stram blodsukkeregulation at kunne forebygge smerter. 

Smerter kan også forværres af fysisk aktivitet. Det bør dog ikke forhindre fysisk aktivitet, da dette samtidig har en positiv indflydelse på blodsukkerregulationen.

Symptomer ved perifer neuropati

Den hyppigste form for perifer neuropati er polyneuropati, hvor mange nerver er beskadiget. Ved perifer neuropati er det oftest fødder og ben, der er angrebet.

Symptomerne er smerter og/eller føleforstyrrelser, men kan variere meget fra person til person. Mange får en fornemmelse af, at de går på vat, og nogle oplever en ubehagelig overfølsomhed, når huden berøres. Smerterne bliver ofte forværret om natten.

Tabet af følesansen kan medvirke til, at man får fodsår, fordi man ikke mærker, hvis man får et sår f.eks.af en sten i skoen. Sammen med en nedsat blodtilførsel kan såret have svært ved at hele, hvilket øger risikoen for amputation. Fodsår hos diabetikere skal altid tages meget alvorligt.

Læs mere om fodsår og andre fodsygdomme

Hvis nerverne til musklerne rammes, bliver muskelkraften nedsat. Derfor kan man få problemer med fejlstilling af fødder og tæer, hvilket også kan føre til fodsår.

På grund af svækkelse af de nerver, der korrigerer, hvor fødderne placeres i forhold til krop og underlag, oplever nogle problemer med at holde balancen og udvikler en usikker gang og risiko for at falde.

Symptomer ved autonom neuropati

Ved autonom neuropati kan det være mange forskellige funktioner, der er angrebet. Ved autonom neuropati er det oftest urinblæren, hjerte, mave-tarmsystemet og seksuelle funktioner, der er angrebet.

Puls

Den finjustering, der normalt sker af pulsen alt efter, om man bevæger sig eller er i ro, nedsættes, når der er skader på de nerver, der regulerer pulsen. Derfor bliver pulsen højere, når man sover, og omvendt stiger pulsen ikke nok ved fysisk anstrengelse, så man taber pusten.

Normalt vil pulsen stige, når blodsukkeret er lavt, så hvis denne mekanisme ikke længere virker, kan det være svært at fornemme et begyndende lavt blodsukker. 

Blodtryk

Et højt blodtryk om natten og et lavt blodtryk med svimmelhed, når man rejser sig, kan være symptomer på skader på de nerver, der er med til at regulere blodtrykket.

Mave-tarmfunktion

Mavesmerter, diarré og forstoppelse kan være tegn på skader på nerverne til mave og tarme. Ukontrollabel og pludselig diarré er en invaliderende tilstand, der heldigvis forekommer sjældent. Dette kaldes også gastroparese.

Læs mere om gastroparese

Blærefunktion

Blærebetændelse kan være tegn på, at nerverne til blæren er beskadiget. På sigt kan nervebeskadigelsen føre til, at det kan være svært at tømme blæren.

Svedproduktion

Kraftige svedudbrud i især ansigtet i forbindelse med indtagelse af mad og drikke kan være tegn på, at nerverne til svedkirtlerne er beskadiget. Dette kaldes også gustatorisk sved.

Beskadigelse af svedkirtlerne kan også bevirke en nedsat svedproduktion, som giver tør og sart hud.

Seksuel funktion

Seksuelle problemer som rejsningsbesvær hos mænd og tørhed i skeden hos kvinder kan være tegn på, at nerverne til kønsorganerne er beskadiget.

Læs mere om seksuelle komplikationer

Bliv undersøgt!

Hvis du oplever nogle af de beskrevne symptomer, er det en god ide at blive undersøgt hos din læge.

Nerveskader kan være svære at diagnosticere, fordi smerterne er meget diffuse. Der er dog gode undersøgelsesmetoder specielt til fødder og hjerte.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes