MIT DIABETESBLIV MEDLEM

"Ulla fik følesansen tilbage i fødderne"

Ulla -neuropati

Foto: Bjarke Ørsted

Som en af de første herhjemme er Ulla Rasmussen, der har type 2-diabetes, blevet opereret for sin neuropati – og med godt resultat.

Af Michael Korsbæk, journalist i Diabetesforeningen
Artiklen er fra medlemsbladet maj 2012.

Det er en helt ny fornemmelse for Ulla Rasmussen, at hun kan mærke, hvis nogen kilder hende under højre fod. Den 39-årige kvinde har været vant til smerter og helt følelsesløse fødder efter en årrække med neuropati. Men følelsen i det højre ben er vendt tilbage efter hun i november sidste år blev en af de første danskere, som lod sig operere for neuropati på Scandinavian Diabetes Center.

I april var hun tilbage på klinikken for at få operationen gentaget på sit venstre ben, så hun er optimistisk med hensyn til også at få følelsen tilbage i sit venstre ben. Det fortæller hun et par dage efter operationen.

Men den bedste effekt af operationerne er fraværet af smerter, siger hun:

- Jeg er sluppet af med mange af smerterne. Jeg indrettede næsten hele mit liv efter dem, sov dårligt og fik meget stærk smertestillende medicin. Nu har jeg blot lidt summen i fødderne, som afgjort er til at leve med, fortæller Ulla Rasmussen.

Neuropati er det værste

For et års tid siden fik hun konstateret type 2-diabetes på grund af den medicin, hun har taget, siden hun fik en nyretransplantation. Men selv om hun har fået diabetes på en atypisk måde, har hun stor erfaring med neuropati: Den begyndte allerede for fem-seks år siden på grund af hendes alvorlige nyreproblemer, og selv om hun lever med flere forskellige lidelser, tøver hun ikke, når hun skal karakterisere neuropatien:

- Det var den værste. Jeg havde svært ved at gå, jeg kunne ikke holde ud at have sko på og jeg sov dårligt på grund af smerter. Det var virkelig invaliderende og havde stor indvirkning på min livskvalitet, fortæller Ulla Rasmussen.

Selv om Ulla Rasmussen er en atypisk diabetiker, har Scandinavian Diabetes Center også opereret mere typiske diabetikere. Senest en mand i 40’erne, som havde gået med sin type 2-diabetes i årevis og først fik diagnosen, da hans neuropati begyndte at gøre hans fødder følelsesløse.

Bange for amputation

Efter Ulla Rasmussen fik symptomer på neuropati, da hun var i begyndelsen af trediverne, blev det hurtigt værre. Efter et fodsår, som tog flere måneder om at hele, blev hun alvorligt bange for, at det skulle ende med en amputation:

- Jeg kunne jo godt se, at det gik den forkerte vej, så jeg var helt sikker på, det ville ende med, jeg skulle have en amputation efter en årrække. Det var virkelig slemt at tænke på, så jeg var meget opsat på at prøve at redde mine fødder og ben, forklarer hun.

Ulla Rasmussens operation kostede 42.000 kroner per ben.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes