MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Andre tandlidelser

Andre tandlidelser er karies, svampeinfektioner, nedsat spytfunktion og smagsforstyrrelser. Læs mere om lidelserne her.

Karies

Mennesker med diabetes har større risiko for at få karies (huller i tænderne). Det skyldes det forhøjede sukkerniveau i spyttet. Du bør derfor undgå for højt blodsukker og sukkerholdig mad.

Svampeinfektioner

Sammen med en regelmæssig mundhygiejne holder kroppens eget forsvar sædvanligvis bakterier, vira og svampe i skak. Men nogle gange formerer de sig og kan overvinde kroppens forsvar. Så kan du udvikle en svampeinfektion i munden.

Mennesker med diabetes med en høj blodglukose har oftere problemer med svampeinfektioner i munden. Svampen (Candida) kan formere sig kraftigt og hurtigt, hvis der er meget sukker i spyttet, eller hvis man har en protese med dårlig pasform.

Infektionen viser sig normalt ved en ildrød slimhinde samt sår og smerter i munden. Svampeinfektioner kan behandles med en langvarig tabletbehandling.

Nedsat spytfunktion

Tør mund ses ofte hos mennesker med diabetes. Tørheden irriterer slimhinderne i munden, og derfor bliver mundhulen ofte betændt og smertende. Hvis der ikke er nok spyt i munden, får bakterierne bedre betingelser, og tørhed i munden øger derfor risikoen for at få karies, tandkødsbetændelse og paradentose betydeligt.

Det er meget vigtigt at have en omhyggelig og regelmæssig mundhygiejne, hvis du lider af tørhed i munden.

Der findes spyterstatningspræparater, som din tandtæge kan anbefale dig. Nogle gange kan mundskyllevæske eller en behandling med fluor hjælpe.

Sukkerfrit tyggegummi, sukkerfrie pasteller og vand kan lindre på tørheden i munden. Det kan også hjælpe at drikke mindre kaffe og alkohol.

Smagsforstyrrelser

Nogle oplever en ændret smagssans, hvilket som regel viser sig ved, at smagsfornemmelsen af søde sager bliver mindre. Det kan have indflydelse på den kost, du vælger, således at du vælger mad, der smager sødt og har et højt indhold af hurtige kulhydrater. Det kan både forværre sundheden i munden og den generelle diabetesregulering.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes