MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Verdens Diabetesdag

FN's internationale Verdens Diabetesdag er hvert år den 14. november.

Uden behandling er diabetes (sukkersyge) en livsfarlig sygdom.

På Verdens Diabetesdag sætter vi fokus på forebyggelse og opsporing af type 2-diabetes. Diabetes er ikke nødvendigvis en sygdom, man selv kan se eller mærke. Det forhøjede blodsukker er årsagen til de alvorlige følgesygdomme, som blodpropper, nyresvigt, blindhed og amputationer.

Diabetesforeningens mål på Verdens Diabetesdag er at få fat i de mange danskere, som har en uopdaget type 2-diabetes samt de flere hundrede tusinder danskere, som er i risiko for at udvikle diabetes. Det gør vi ved at tilbyde risikotests ved arrangementer over hele Danmark.

Flere faktorer øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes

Type 2-diabetes er arvelig. Hvis én forælder har sygdommen er risikoen for at udvikle type 2-diabetes 40 %, hvis to forældre har type 2-diabetes er risikoen 80 %. Din risiko øges også med alderen. Mænd har højere risiko end kvinder. Din etniske oprindelse spiller også en rolle. 

Man kan dog gøre meget selv for at forebygge sygdommen med motion og en sund kost. 

Få styr på din diabetesrisiko på Verdens Diabetesdag

Diabetesforeningen markerer hvert år Verdens Diabetesdag landsdækkende med en lang række arrangementer sammen med apoteker, fodterapeuter, kommuner og virksomheder. Det gør vi for at bidrage til den internationale markering af dagen og for at sætte fokus på diabetessagen i Danmark.

Diabetesforeningen benytter Verdens Diabetesdag den 14. november til at sætte ekstra fokus på danskernes diabetesrisiko. 

Risikotest article tout

Hvad er min risiko for at få diabetes 2?

Svar på 7 spørgsmål i vores risikotest og se, hvilken risikogruppe, du ligger i. Testen gælder kun for voksne over 18 år.
Test din risiko
Materialer til opsporingskampagne i forbindelse med Verdens Diabetesdag, plakater og risikotest

En sygdom i vækst over hele kloden

Det Internationale Diabeteforbund forventer, at antallet af mennesker med diabetes vil stige.

Alligevel har diabetes i årevis været overset og ignoreret blandt beslutningstagere verden over, da smitsomme sygdomme som hiv/aids og malaria gentagne gange løber med opmærksomheden. Og det er til trods for, at diabetes har overhalet hiv/aids i antallet af dødsofre pr. år. Et faktum, der har været med til at give sygdommen betegnelsen ’den stille dræber’.

Se diabetesrisikoen i din kommune

Læs mere om diabetes i tal

Den blå ring - et globalt symbol

Sir Frederick Grant Banting var canadisk medicinsk forsker, som tildeltes Nobelprisen som den ene af opfinderne af insulin i 1923. FN vedtog i 2006 en beslutning om at udnævne den 14. november, Bantings fødelsesdag, til Verdens Diabetesdag. I den forbindelse blev den blå ring udarbejdet som et globalt symbol på at støtte diabetessagen.

Ringen symboliserer samhørighed, mens den blå farve symboliserer farven på den himmel, vi alle lever under. Samtidig er det den samme blå farve, som FN anvender – og farven er på den måde med til at understrege samhørighed mellem nationer.

Se flere internationale billeder fra Verdens Diabetesdag

Markering af Verdens Diabetesdag på de sociale medier

Markerer du Verdens Diabetesdag, eller deltager du i et eller flere af arrangementerne? Så vis os det på de sociale medier!

Vi vil meget gerne vide, hvordan jeres oplevelse har været. Del gerne billeder fra jeres arrangement på vores facebookside: facebook.com/diabetesforeningen eller på Instagram #verdensdiabetesdag.

De støtter Verdens Diabetesdag: Verdens Diabetesdag 2019 modtager støtte fra Feldthusens Fond, Ingrid og Johan Hansens Mindefond, DSR Solidaritetsfonden, Novo Nordisk samt Boehringer Ingelheim

Video fra VDD arrangementet "Rock the Cure" 2018


På Verdens Diabetesdag 2018 blev der samlet penge ind til børn med type 1-diabetes via et stort fundraising-arrangement, kaldet Rock the Cure. Blandt de 230 særligt indbudte var landsholdslegenden Peter Schmeichel og skuespiller Mads Mikkelsen. Og på scenen stod bl.a. Thomas Helmig, Lis Sørensen og Sko & Torp, der spillede gratis for den gode sag. Det anslåede overskud fra aftenen var på 5-600.000 kr., som går til støtte til forskning og Diabetesforeningens arbejde med børn med type 1-diabetes. Rock the Cure blev afholdt for 10. gang i Moltkes Palæ i København. Men det var første gang, at Diabetesforeningen var vært. Det er den tidligere landsholdsspiller Michael Manniche, der er arrangør. Han har selv en datter med type 1-diabetes [02:10]

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes