MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Find din motivation

Det kan være svært at finde motivationen til at træne, men det kan hjælpe, hvis man har nogle at træne sammen med.

Det kan være en hjælp at tænke positivt på den situation, hvor du er fysisk aktiv. Forestil dig, at du står ude i skoven en søndag morgen. Solen står lavt, og de spæde stråler rammer dit ansigt. Foran dig ligger en smuk skovsti. Dine nye løbesko sidder perfekt, og du har lige indstillet dit pulsur. Du tænder for musikken. Alt er, som det skal være. Du er klar til en dejlig løbetur i den friske natur. Og du er glad.

  • Hvad skal der til, for at denne tanke bliver til virkelighed?
  • Hvad motiverer dig til at motionere?

Motivationen skal komme indefra

Motivationen kan være den afgørende faktor for succes eller fiasko i din træning. Derfor er det vigtigt, hvis du skal nå dine mål med din træning, at motivationen kommer indefra.

Træner du kun, fordi andre siger, du skal, kan det være svært at motivere dig selv.

Find det, der lige netop motiverer dig. Skriv det ned og mind dig selv om, hvorfor du skal træne. Det er her træningen bliver sjov og giver større mening. Samtidig er sandsynligheden for, at du når dine mål mange gange større. Med den rette motivation kan alt lade sig gøre.

Dine mål for træningen

Stil dig selv spørgsmålet, hvad er formålet med, at du motionerer? Og hvad er dine mål?

Måske er dit mål at mindske dine fysiske mål – din vægt eller det høje blodsukker? Måske vil du gerne i bedre form og opnå bedre velvære? Hvad end dine mål er, er det en god idé at se dem for dig. Så kan du bedre stile mod dem med din træning.

Konkrete mål gør det let for dig at følge med i, om du opnår noget med din træning – om du flytter dig i den ønskede retning. Hermed kan du glæde dig over fremskridt og justere, hvis du ikke synes, det går helt, som du havde tænkt dig. Samtidig gør det træningen mere effektiv, da det er sjovt at følge med i forandringen.

Omsæt dine mål til praksis

Det kan være svært at overskue, hvad det kræver at nå dine mål. Hvad skal du f.eks. gøre helt konkret for at sænke dit blodsukker? Tal evt. med din behandler eller andre, der kan hjælpe dig med at nå dit mål.

Det vigtigste er, at dine mål kan omsættes til praksis, så du rent faktisk når dem og oplever succes med træningen. Hvis dine mål er meget ambitiøse, kan det være, du er nødt til at justere lidt på dine daglige rutiner for at passe det ind. Synes du, at målet er langt ude i fremtiden, kan du med fordel opstille flere delmål, som du kan følge undervejs i træningen.

Når du når første delmål, er du endnu mere motiveret til at fortsætte mod næste delmål. På den måde bliver vejen mod selve målet mere overskueligt og fyldt med små motiverende sejre undervejs.

SMARTE mål

Diabetesforeningen anbefaler den SMARTE metode, når du sætter dine mål:
S (Specifikke)
M (Målbare)
A (Attraktive)
R (Realistiske)
T (Tidsbestemte)
E (Evaluerbare)

Specifikke mål
Dine mål skal være klare og tydelige, så du let kan føre kontrol med, hvor langt du flytter dig. Samtidig gør du din træning meget mere effektiv. Gør dig helt klar, hvad du gerne vil opnå og skriv det ned på et papir.

Målbare mål
Mål som ikke kan måles, er ikke mål. En sænkning i dit blodsukker er målbart. Det er sværere at måle det ”at komme i form”. Hvis du gerne vil i form, kan du opstille konkrete mål for dette. Et mål kan være at kunne løbe 10 minutter i træk eller at kunne cykle på arbejde uden at blive forpustet.

Attraktive mål
Dine mål skal gælde dig og tage udgangspunkt i dig og dit liv. Mål skal være attraktive og give mening for dig.

Realistiske mål
Det er vigtigt, at du opstiller realistiske mål for dig selv. Urealistiske mål vil kun tage smilet og motivationen fra dig, da de ikke vil være til at opnå. Her er tid en vigtig faktor. Har du ikke afsat den nødvendige tid til træningsfremgangen, vil målet for træningen være umuligt at opnå.

Tidsbestemte mål
Den afsatte tidsramme for dine mål skal være realistisk. Afsætter du for lidt tid, vil målet være umuligt at opnå, og afsætter du for meget tid, vil træningen virke meget langsom og demotiverende. En effektiv træning følger en nøje afsat tidsramme.

Evaluerbare mål
Det er vigtigt at opstille mål, du kan evaluere. Både undervejs og til sidst. Under evalueringen af dine mål kan du tjekke op på, om resultatet er, som du ønskede og finde eventuelle fejlkilder og succeser, du kan tage med dig til næste omgang.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes