BLIV MEDLEM

Frank tester landevejscykling

Siden Frank Hagen fik type 1-diabetes for ni år siden, har han ikke dyrket motion af frygt for at få lavt blodsukker. Men nu skal det være. Frank har testet landevejscykling.

Foto af Claus Bjørn

Artiklen er skrevet af Helen H. Heidemann og Kirsti Pedersen, og er bragt i medlemsbladet maj 2014.

Frank Hagen er ét stort smil under næsten hele cykelturen på den smukke rute i Nordsjælland. Sammen med ti andre cykelryttere nyder han forårssolen og den lidt kolde vind i det bakkede landskab omkring Snekkersten, Gurre og Hornbæk.

Om testpersonen

Frank Hagen er 46 år og bor i Helsingør. Snart far til fire. Arbejder som selvstændig IT-konsulent for Nordea i København. Fik konstateret type 1-diabetes som 37-årig. Hans langtidsblodsukker (HbA1c) lå senest på 6 % (42 mmol/mol). Bruger insulinpen. Dyrker ingen motion udover et par cykel- og gåture i ny og næ.

Nervøsitet

Inden starten var Frank tydeligt nervøs. Hvordan fungerer de 20 udvendige gear? Er cyklen indstillet rigtigt? Kan han mon følge med de andre? Og hvad med blodsukkeret?

- Siden jeg fik type 1-diabetes for ni år siden, har jeg næsten ikke dyrket motion af frygt for at få lavt blodsukker. Jeg har én enkelt gang været ude at løbe, og bagefter var mit blodsukker lavt i mange timer efter. Det blev jeg lidt forskrækket over.

Aftalen med de andre ryttere er, at Frank skal måle blodsukker efter behov og minimum én gang. Efter en times cyklen er Franks blodsukker da også faldet fra 12,3 til 7,4 %.

- Jeg havde skåret ned på min insulin til havregrynene i morges, og det viste sig at være helt perfekt.

Foto af Claus Bjørn

Sjovere end ventet

I sadeltasken havde Frank pakket druesukker, juice og en bolle, men han fik ikke brug for nogle af delene. Blodsukkerapparatet havde han i en lomme i cykeltrøjen.

- Man er jo nødt til at have det hele med, men jeg har det fantastisk efter den her tur. Cyklen gør mig virkelig godt. Jeg kan lide, at jeg flytter mig over en vis distance, og det var meget sjovere, end jeg havde regnet med, så jeg er ret sikker på, at jeg vil fortsætte, siger Frank, der efter turen pustede ud, mens han målte blodsukker.

Blodsukkeret er nu nede på 4,1 %.

- Det er rigtig godt for mig og passer lige med, at jeg skal hjem og spise en god frokost!

NB
Frank oplevede ingen alvorligt lave blodsukre i døgnet efter cykelturen, men havde lidt sværere end ellers ved at mærke, at hans blodsukker var på vej ned.

Effekt

 • God træning for hjerte og kredsløb. Giver bedre kondition. Involverer og styrker de store muskelgrupper i benene - især forsiden af låret og ballerne, men også baglår og lægge
 • Plus
  Skånsomt over for led, sener og muskler
 • Minus
  Du kan få ondt i numse, ryg og få stive ben. Sørg for udstrækning af for- og baglår

Sådan kommer du i gang

 1. Hør din lokale cykelklub og cykelhandler om deres aktiviteter. Prøv forskellige cykler og få gode råd.
 2. Overvej om du skal starte på din almindelige sporty hverdagscykel.
 3. Prøv at skifte slange på både for- og baghjul og lær de udvendige gear at kende inden første tur.
 4. Øv dig i at klikke ind og ud af pedalerne, når du begynder på klikpedaler og cykelsko.
 5. Sadlen må ikke være så høj, at dit ben er strakt, når du har pedalen i bund
 6. Sørg for ikke at køre i for tunge/høje gear.
 7. Køb en justerbar frempind, hvis du gerne vil sidde mere oprejst. Det aflaster ryggen og giver mere plads til maven. Dog kan du få mere ondt i ballerne end med gedebukkestyret, som gør, at man kommer til at ligge ned.
 8. Mål blodsukker, inden du begynder at cykle.
 9. Medbring måleapparatet og aftal med dem, du cykler med, at I stopper undervejs, så du kan måle blodsukker – gerne hvert 20. eller 30. minut i starten for at se, hvordan din krop reagerer.
 10. Medbring mobiltelefon, druesukker, juice eller energidrik og brød med f.eks. nutella, peanutbutter, marmelade, frugtpålæg. 

Kilde:
Andreas Petz, der er på Novo Nordisks elitesportshold, se www.teamnovonordisk.com og Troels Johnsen, tidligere udstyrsansvarlig på Team CSC.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes