BLIV MEDLEM

Julian og Camilla tester svømning

De er vant til at dyrke idræt. Men det er sjældent, de svømmer. Alligevel sprang både Julian og Camilla i bassinet og oplevede, at svømning er en fin træningsform.

Når du svømmer, skal du være ekstra opmærksom på dit blodsukker, da du bruger hele kroppen, hvilket kan medføre et hurtigere blodsukkerfald, end hvad du muligvis er vant til ved bevægelse. Foto: Claus Bjørn Larsen

Om testpersonerne

JULIAN DAUGBJERG BJÆRREKÆR

22 år. Medicinstuderende på Københavns Universitet. Fik type 1-diabetes som 12-årig.

Julians blodsukker 
Før: 14,9
Efter: 7,2

CAMILLA DALL

26 år. Nybagt kandidat i molekylær biomedicin. Forskningsassistent ved Panum Instituttet. Fik type 1-diabetes som 15-årig.

Camillas blodsukker
Før: 9,0
Efter: 11,4


Artiklen er skrevet af Morten Bruun, og er bragt i medlemsbladet januar 2017. 

Han er til pen, hun er til pumpe. Han dyrker sport hver dag. Hovedsageligt karate og styrketræning. Hun træner i hvert fald fire-fem gange om ugen og veksler mellem løb, cykling, boksning og fitness.
Han foretrækker, at blodsukkeret ligger et sted mellem 9 og 10, når han trækker træningsdragten på og giver den gas. Hun har det bedst, hvis hun starter med et blodsukker i nærheden af 12-13-stykker.

Set i det lys kan man roligt sige, at Julian Daugbjerg Bjærrekær og Camilla Dall var på dybt vand, da testholdet fra Diabetes mødte de to unge med type 1-diabetes i Frankrigsgades Svømmehal på Amager i København.

Det er sjældent, de svømmer, og både Camillas og Julians blodsukre “driller” en smule denne aften. Julians ligger væsentligt højere end det foretrukne og Camillas en del lavere. Det foruroliger dem dog ikke mere end højest nødvendigt:

– Jeg er ikke nervøs, men jeg tager lige lidt ekstra insulin. Når jeg ikke er vant til at svømme, har jeg selvfølgelig spekuleret på, om det kan være lidt svært i forhold til blodsukkeret, siger Julian og suppleres af Camilla:

- Kombinationen svømning og blodsukker er svær. Jeg vil normalt gerne ligge højt, inden jeg træner, men når det handler om svømning, vil jeg gerne ligge endnu højere, fordi signalerne på en føling kan være lidt skjulte. Jeg tror, jeg kompenserer med 30 gram kulhydrater, inden jeg går i vandet, siger hun.

Det skal være hårdt

Svømning

Effekt

Moderat til højintensitets træning, der aktiverer hele kroppen og giver både kondition og styrke – uden at give dig sved på panden. Samtidig er svømning skånsom for muskler, led, knogler og sener.

Plus

Alsidig træning, som involverer både musklerne i over- og underkroppen såsom ryg, skuldre, armstrækkere og armbøjere, bryst, mave og inder- og yderlår.

Minus

Knoglerne styrkes ikke, da det ikke er en vægtbærende motionsform. Derfor kan du med fordel supplere med gåture eller andre former for vægtbærende træning. 

Udstyr

Badetøj, svømmebriller og måske en badehætte og næseklemme. Medbring druesukker, juice eller banan i tilfælde af lavt blodsukker

Det er Diabetesforeningens ungegruppe i Region Hovedstaden, der har inviteret medlemmerne til Amager for at snuse til svømmesporten. Det sker som led i det idrætsprojekt, ungegruppen stod bag henover efteråret. Ud over svømning var der mulighed for at teste sig selv i blandt andet løb og CrossFit – hver gang under ledelse af kyndige trænere, der i øvrigt alle havde type 1-diabetes.
Undervejs blev der også plads til et møde med en diætist for at tale om kondi og kulhydrater, og hele projektet kulminerede nytårsaften, hvor ungegruppen stillede med sit eget hold i atletikklubben Spartas nytårsløb i København.

– Hele idéen har været at samles om forskellige typer af sport, hvor vi er blevet mødt med virkelig hård træning. De fleste af os er vant til at dyrke idræt, men har gerne villet udfordres endnu mere styrke- og motionsmæssigt. Og så udfordres vi også i forhold til diabetes og har delt erfaringer om, hvordan vi forbereder os før træning og håndterer blodsukkeret, fortæller Alberte Kruse, en af initiativtagerne til projektet og ivrig motionist.

Tilbagelægger 1.500 meter

Imens Alberte fortæller, har Julian og Camilla kastet sig over det program, som Paula Beck har strikket sammen. Hun er aftenens instruktør og er både diabetessygeplejerske og livredder.

Camilla og Julian lægger ud med 200 meter almindelig opvarmning, før den mere intensive træning venter. Brystsvømning afløses af rygcrawl og crawl, før de går videre med øvelser, der er målrettet specifikke muskelgrupper. De tilbagelægger 200 meter, hvor de kun må bruge benene. Derefter 200 meter, hvor de kun bruger armene. Og så står den i øvrigt på sprint, svømning under vand og endelig slutter de af med 200 meter i roligt tempo.

Sådan kommer du i gang

  1. Opsøg nærmeste svømmehal (eller badestrand)
  2. Hop i vandet
  3. Og så er det bare derudad
  4. Medmindre du har styr på teknikken, er det i begyndelsen en god idé at gå på et hold med en træner
  5. De fleste lokale svømmeklubber har motionshold og tilbyder træning til både nye og mere erfarne svømmere

De når op på i alt 1.500 meter, før de kan sige “tak for i dag” og puste ud på bassinkanten.
– Hvor har det været godt og sjovt, siger Julian og fortsætter:
– Jeg oplevede, at jeg måtte arbejde for det. Fysisk var det hårdt, jeg kom i kontakt med nye muskelgrupper, og et par gange måtte jeg sætte farten ned, fordi jeg var ved at miste pusten. Jeg nåede på intet tidspunkt at blive nervøs for blodsukkeret – og jeg er bestemt ikke blevet skræmt. Jeg vil gerne svømme igen, siger han.
Det er Camilla heller ikke. Hun synes også, at det har været sjovt med en rigtig instruktør, som kunne give tips til de forskellige discipliner.
– Svømning er en fin træningsform, siger hun og konstaterer, at hendes blodsukker er steget:
– Det betragter jeg nu ikke som en fiasko. Det skyldes sikkert, at jeg måske tog for mange kulhydrater, lige før vi gik i gang, Så pyt med det …

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes