BLIV MEDLEM

Simone og Vibeke tester petanque

Den, der kan kaste en kugle på 700 gram over en distance på ti meter, kan starte i morgen. Petanque er sporten for alle, der vil røre sig, hygge sig og koncentrere sig, uden at pulsen og åndedrættet bliver presset på himmelflugt.

Foto: Claus Bjørn Larsen

Artiklen er skrevet af Pauli Andersen, og er bragt i medlemsbladet maj 2016.

24-årige Simone Holmgreen og Vibeke Helwigh på 62 har begge type 1-diabetes og en debut i petanquesporten til fælles. Simone får Claus Berthelsen som makker, mens Glenn Bernstein danner par med Vibeke.

Lange præcise kast

Den første erfaring, som Simone og Vibeke gør sig, er, at kuglen skal kastes med bagsiden af hånden i kasteretningen. Den næste er, at det faktisk kan lade sig gøre – indimellem – at kaste kuglen meget tæt på målet! De fleste kan nemlig uden forudsætninger begynde på petanque.

Glenn udpeger en svag forhøjning i gruset.

– Hvis du kan ramme den, vil kuglen trille de sidste meter indtil grisen, siger han til Simone.

Hun er frisk på at gøre forsøget, men kaster for højt og for kort første gang. Det næste forsøg er langt bedre, og hun kommer ret tæt på at udføre det teknisk svære kast efter hensigten.

– Frem med girokortene, råbte Glenn med henvisning til, at det kun kan gå for langsomt med at få Simone ind i klubben.

Selvom både Vibeke og Simone leverer kast, der kysser grisen, giver de to 1. divisionsspillere, Glenn og Claus, også prøver på, at der er et stykke vej fra at kunne kaste kuglerne til at mestre spillet. Med lange præcise kast formår de at støde Vibekes og Simones kugler væk fra grisen for derefter at placere den næste kugle tættere på.

Sådan kommer du i gang

Billede mangler

1. Køb et petanquesæt, gå ud i haven eller i en park og begynd!

2. Bliver du bidt af petanque og gerne vil fortsætte i løbet af efteråret og vinteren, har Dansk Petanque Forbund 73 klubber fordelt over hele landet, hvor det blandt andet er muligt at spille indendørs. Du kan finde en liste over klubberne på forbundets hjemmeside.

Også DGI har en liste over klubber og foreninger, der tilbyder petanque.

3. Klubberne er typisk for både motionister og for de, der vil forsøge sig på eliteplan. Klubberne deltager i nationale og internationale turneringer.

Særligt for ældre

Efter kampen, der endte med en sejr på 13-9 til Simone og Claus, får petanque gode skudsmål med på vejen fra de to debutanter.

– Jeg blev meget optaget af spillet, som er meget afstressende. Man kobler af, men bevæger sig samtidig hele tiden, lyder det fra Vibeke, som lufter muligheden for at begynde på sporten, når pensionsalderen indhenter hende.

Simone synes, petanque mest handler om taktik, strategi og koncentration – og mindre om motion.

– Men jeg tror, det er en god mulighed for ældre, der ikke lige har mod på at begive sig ud i krævende motionsformer. Man får bevæget mange muskler og led, når man skal kaste, når man skal gå ned i knæ og når kuglerne skal samles op.

Som gymnast foretrækker Simone selv motion med højere intensitet end den, petanquesporten byder på.

Formanden for Petanque Nordvest, Lars Lloyd, der selv har type 1-diabetes, fortæller, at sporten dyrkes af spillere i alle aldersgrupper, men at petanque er en særlig god mulighed for ældre.

– Sporten er nem at gå til, og så byder den både mentale, fysiske og sociale kvaliteter, fordi man møder andre mennesker, siger Lars Llyod.

Simone siger om udviklingen i blodsukkeret, at der kan være en tendens til, at det stiger kortvarigt i nye uvante situationer som eksamen eller lignende. Den erfaring passer godt med teorien om, at adrenalin kan få blodsukkeret til at stige midlertidigt under konkurrence. Foto: Claus Bjørn Larsen

Rundt om petanque

Effekt
Du kan på en konkurrencedag komme til at gå mellem 2 og 10 kilometer og har god bevægelse i både ben og arme undervejs. Petanque udfordrer din koncentrationsevne og strategiske tænkning. Der er fokus på socialt samvær, da sporten som regel dyrkes i hold. 

Plus
Alle kan dyrke petanque fra dag ét. Petanque er hyggelig, afstressende, du bevæger dig hele tiden, og dit konkurrencegen bliver stimuleret. 

Minus
Petanque byder ikke på højintensiv træning, der får gang i puls og vejrtrækning.

Udstyr
Petanque er billigt. Et sæt kugler kan fås for blot et par hundrede kroner og kan til en start lånes i klubberne. Der kræves intet andet udstyr.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes