BLIV MEDLEM

Alberte tester tango

Alberte Kruse havde en festlig tango-aften, selvom blodsukkeret var lidt for højt. Man skal kunne leve i nuet, når man danser tango.

Foto: Claus Bjørn Larsen

Artiklen er skrevet af Rasmus Løppenthin, og er bragt i medlemsbladet november 2015. 

Kim Matzen sender Alberte Kruse et skævt smil og ser hende direkte i øjnene.

– Hvad vil du gøre ved det?

De står i en oplyst dansesal på Vesterbro i København. Hun er 21 år, har type 1-diabetes og har sagt ja til at teste tango for Diabetes. Kim Matzen har i dagens anledning sagt ja til at give den unge nybegynder eneundervisning.

De står stille med lavt tyngdepunkt. Den ene arm har de rundt om hinandens lænd, den anden mødes i et flettet håndtryk. Kim bøjer ryg og højre ben en anelse til siden, og deres position bliver tydeligt ukomfortabel. Han vil have Alberte til at foretage et trin, men i stedet for at skære det ud i pap verbalt eller med en tydelig håndbevægelse, må hun selv afkode, hvad der skal ske.

Om testpersonen

Billede mangler

Alberte Kruse er 21 år og har haft type 1-diabetes, siden hun var fire år. Har insulinpumpe. Hendes langtidsblodsukker er på 7,8 % (ca. 58 mmol/mol). Født i Odense, men bor i København, hvor hun læser jura på Københavns Universitet. Alberte er vant til at dyrke motion og løber og styrketræner 4-5 gange om ugen. 

En halv time tidligere var det en spændt Alberte Kruse, Diabetes mødte på trappen foran danselokalet.

– Jeg glæder mig, men jeg er spændt på, hvor svært det er. Jeg har danset rigtig meget tidligere, men argentinsk tango er jo noget helt andet end ballet, siger Alberte med henvisning til de otte måneder, hun gik på Odense Teaters Balletskole som barn.

Det viser sig nu hurtigt, at de mange timers dans også lønner sig på tangogulvet. Alberte er helt tydeligt en god elev. Når Kim indikerer en bevægelse til højre, glider hun med største selvfølgelighed med.

– Danser du meget, spørger Kim lettere forbløffet.

– For det er tydeligt, at din krop virkelig siger ja til at danse, forklarer han.

Alberte bekræfter, at hun da har danset et trin eller to tidligere. Kim hæver derfor sværhedsgraden. De starter stående og langsomt, men snart bevæger de sig rundt i lokalet til takterne af de bløde tangorytmer, som nænsomt flyder ud af højttalerne.

Albertes blodsukker

Billede mangler
  • Før dansen: 10 mmol/l
  • Efter dansen: 9 mmol/l

Men så bliver Kim drillesyg. Han begynder at blive mindre tydelig i sine signaler og sætter en fod ud for at spærre for den umiddelbart mest logiske bevægelse for Alberte.

– Tango er en legende og lidt drillende dans, hvor herren skal invitere kvinden til at foretage bestemte bevægelser. Det er baseret på improvisation frem for faste kombinationer af grundtrin som i standarddans, siger han.

Og så står de der. I den låste, ukomfortable position med Kims ryg og højre ben let hældende til den ene side.

Alberte ser tøvende og tænksomt på Kim for at få ham til at afsløre noget. Han giver intet væk andet end et flabet smil. Så trækker hun langsomt venstre ben tilbage, svinger det koket til siden og ender trinet med at placere foden til venstre for hoften.

– Skidegodt, jubler Kim begejstret og giver hende en highfive.

Skal afkode hinandens signaler

Efter dansen forklarer Kim, at tangoen kræver et meget stort fokus.

– Argentinsk tango er for folk, som kan være til stede i nuet. For man skal afkode hinandens signaler lige nu og her, ellers fungerer det ikke.

Og det passer Alberte fint. Hun har haft diabetes al den tid, hun kan huske, og hun gør, hvad hun kan for at passe den.

– Men jeg kan heller ikke altid bekymre mig om min sygdom. For så kan jeg slet ikke være til stedet i nu og her, og det er bare ekstremt vigtigt for mig, siger hun.

Alberte måler sit blodsukker. Det ligger på 9.

– Arh, det vil bare ikke ned i dag, siger hun.

– Det kører ikke så godt for tiden, og jeg kan ikke forklare hvorfor. Jeg tager vare på min diabetes, men omvendt fylder den ikke det hele. Jeg måler mit blodsukker op til ti gange dagligt, men jeg kan ikke leve et liv, hvor jeg skal tælle hver eneste kulhydrat, jeg spiser. Så bliver det simpelthen for surt, siger hun.

Nede på gaden er det da heller ikke insulinindtag og langtidsblodsukker, der fylder i Albertes hoved.

– Jeg skal simpelthen i gang med at danse igen, siger hun og bryder ud i et stort smil.

Om tango

Argentinsk tango er den oprindelige form for tango, som opstod i Buenos Aires’ og Montevideos arbejderkvarterer i 1800-tallet. Dansen har herren som fører og er præget af improviserede trin modsat den europæiske tango, som opstod i første halvdel af det 20. århundrede.

Effekt
Tango er lav til moderat intensitetstræning. I dansen vil du primært træne din balance, smidighed, holdning og styrke. Bliver du bidt af tango, vil du ofte danse i mange timer i løbet af en aften og dermed opnå en god effekt – også på dit blodsukker.

Plus
Alle kan gå i gang. Og er du et legebarn, kan tangoens improvisationer måske være noget for dig.

Minus
Som mand kræver det selvtillid og fingerspitzgefühl at invitere partneren til at lave bestemte trin. Og så er dansen relativt krævende teknisk. Kvinden skal omvendt lære at afkode mandens signaler.

Udstyr
På et dansekursus behøver du ikke andet end det tøj fra garderoben, du er komfortabel med at danse i. På en tangobar er herrerne ofte iført mørke sko, lærredsbukser og skjorte, mens kvinderne danser i en sko med hæl.

Kilder: Kim Matzen, indehaver af Tangoteket i København og motionskonsulent i Diabetesforeningen, Kirsti Pedersen.

Sådan kommer du i gang

  1. Argentinsk tango lever via en underskov af mange forskellige tilbud: Gratis danseaftener i store parker, tangocaféer og betalt undervisning typisk af 6-8 gange. Søg på internettet.

  2. Start med at få undervisning. Det er rart at have grundtrinene på plads, inden du kaster dig ud på dampende tangobarer.

  3. Herren skal ikke bare stikke poten frem, når han vil byde en kvinde op, men være mere diskret og afkode, om hun er interesseret.

  4. Manden skal turde tage initiativet og have førerrollen, selvom han endnu ikke er helt fortrolig med dansen.

  5. Kvinden skal lade manden føre, også selvom hun synes, hans trin er lidt klodsede.

  6. Tip: Vil du gerne danse, men tænder ikke på tango? Så prøv f.eks. orientalsk dans/mavedans, lanciers, salsa eller almindelig standarddans. Vil du gerne have et meget højt tempo, kan du prøve swing eller jitterbug.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes