BLIV MEDLEM

Mad i hverdagen

Mad og drikke er en stor del af hverdagen, som vi oftest forbinder med noget positivt – samvær, god smag og hygge. Men hvordan er det, når du får konstateret diabetes? Skal du nu til at ændre alt i din dagligdag?Video: Bliv inspireret til at kigge efter Fuldkorns- og nøglehulsmærket på dine varer [00:52].

Der er ikke noget, der er forbudt

Som udgangspunkt er der ikke noget, du ikke må drikke eller spise – det handler om mængder og hyppighed. For nogle skal der kun ganske få ændringer til for at skabe en god balance mellem mad, motion og evt. medicin. For andre kræver det en større omlægning af vaner.

Men noget er bedre end andet

Mad og motion kan reducere blodtryk-, blodsukker- og kolesterolniveauet i kroppen. Der er derfor en række ting, du skal være opmærksom på, når du vælger, hvad og hvor meget du vil spise.

Spis 3 hovedmåltider og evt. 1-3 små mellemmåltider. 

Tal med en diætist

Der vil unægtelig være mange spørgsmål om mad, når man er ny med diabetes. I diabetesrådgivningen sidder der diætister klar til at svare på dine spørgsmål om mad og diabetes. Du kan kontakte diabetesrådgiverne her.  

Flere måder at spise på

Tiden med stramme diabetes-kostplaner fra lægen er heldigvis forbi. Den nyeste forskning peger på flere mulige kostformer, som f.eks. low carb, middelhavskost og vegetar. Se mere om forskellige måder at spise på.

Få hjælp fra vores indkøbskort

Diabetesforeningen har udarbejdet et indkøbskort med anbefalinger for, hvor meget fedt, kostfibre, sukkerarter m.m., der må være i forskellige varegrupper. Anbefalingerne er baseret på de samme kriterier som Fuldkorns- og Nøglehulsmærket. Du kan bruge indkøbskortet som et praktisk hjælpemiddel til indkøb af dagligvarer, når du eksempelvis skal vælge imellem varer, der alle har Fuldkornslogoet/Nøglehulsmærket – eller hvis du står med et produkt, der slet ikke har et ’mærke’.

Download indkøbskortet

Køb indkøbskortet i vores netbutik

Indkøbskortet findes også i en version med billeder (udarbejdet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen).

Download indkøbsguide med billeder

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes