BLIV MEDLEM

Grøntsager og frugt

Anbefalingen lyder ’Spis gerne 600 gram frugt og grønt om dagen, hvoraf mindst 300 gram er grøntsager’. Men er der nogle grøntsager, der er særligt gode, når man har diabetes? Og hvordan påvirker forskellig frugt og grønt dit blodsukker? Her på siden får du viden om grøntsager og frugt i relation til diabetes.

Fem diabetesvenlige kostråd

  1. Spis færre kulhydrater
  2. Vælg kulhydrater af høj kvalitet
  3. Spis færre ultraforarbejdede fødevarer
  4. Spis flere basisfødevarer
  5. Vælg det sunde fedt

Læs mere: Diabetesvenlige kostråd

Fine og grove grøntsager

Grøntsager kan inddeles i grove og fine grøntsager ud fra indholdet af kostfibre. Kostfibre og især de vandopløselige kostfibre kan være med til at forsinke optagelsen af andre kulhydrater, og derfor være med til at stabilisere blodsukkeret. Det er derfor en god ide at spise flest af de grove grøntsager.

Læs mere om kostfibre

Grove grøntsager er f.eks.:

  • Alle slags kål
  • Rodfrugter (knoldselleri, pastinak, gulerod, rødbede m.fl.)
  • Løg
  • Porre
  • Ærter
  • Grønne bønner

Fine grøntsager er f.eks.:

  • Alle slags salat
  • Agurk
  • Tomat
  • Peberfrugt
  • Champignon og andre svampe
  • Radiser

Hent oversigt over kostfibre i forskellige grøntsager

Rå eller tilberedte grøntsager?

Du kan både koge, stege, braisere, grille, sylte, fermentere, og blende dine grøntsager – og de bevarer stadig kostfibrene, og rigeligt af deres vitaminer og mineraler. Rå grøntsager indeholder lidt flere vitaminer end tilberedte grøntsager. Til gengæld kan de fleste spise større mængder af tilberedte grøntsager, bl.a. fordi de er lettere at tygge.

Læs også: opskrifter med grove grøntsager

Når du spiser syltede grøntsager, som f.eks. rødbeder, drueagurker og asier, kan du vælge dem med tilsat sukker, da syltede grøntsager i små mængder ikke påvirker blodsukkeret. Er det rødkål, som man ofte spiser i større mængder, er indholdet af kulhydrat lavere, når du vælger uden tilsat sukker.

Frugtens naturlige sukker

Rå frugt har et naturligt indhold af sukker (kulhydrat), kaldet fruktose. Dit blodsukker vil derfor stige, når du spiser frugt.

Du kan spise alle slags frugt, men i varierende mængde, da indholdet af kulhydrat er forskelligt. F.eks. indeholder en banan dobbelt så meget kulhydrat pr. 100 g som et æble.

Et ”stykke” frugt, er den mængde frugt, der indeholder ca. 10 gram kulhydrat. På billedet ser du, hvor meget et ”stykke” frugt er, af forskellige frugter, bær, m.fl.

Hent oversigt over kulhydratindholdet i forskellig frugt

Frugter
Syltet eller henkogt frugt, ligger ofte i lage af sukker. Når du vælger henkogt frugt i egen lage, er indholdet af kulhydrat (sukker) lavere.

Frugtjuice indeholder lige så meget kulhydrat (fruktose) som sodavand, og giver dermed stigning i blodsukkeret.

Generelt er det bedst at spise frugten hel, da frugtens kostfibre fjernes, når man laver den til juice. Men du kan erstatte ét stykke frugt med et lille glas juice (ca. 1 dl) om dagen.

Hvis du har lavt blodsukker (hypolykæmi) er juice en god hjælp, til at få blodsukkeret hurtigt op igen.

Læs mere om hypoglykæmi

Sæsonens frugt og grønt

Når du vælger frugt og grønt efter årstiden, giver det en naturlig variation i maden. Du kan også vælge frosne varianter. De er nemme, hurtige at anvende, lige så sunde som friske og også tit billigere. Grøntsager og salat der er skyllet og snittet, når du køber dem, er også en mulighed.

Find lækre opskrifter

Særligt om majs og avocado

Majs
Majs er den grøntsag, der har det højeste kulhydratindhold, på ca. 20 g pr. 100 g. Du skal derfor tælle majs i større mængder med, hvis du tæller kulhydrater.

Avocado
Avocado er en grøntsag, med et højt indhold af kostfibre og det sunde, umættede fedt. På grund af dens høje fedtindhold, bidrager den med væsentligt flere kalorier sammenlignet med andre grøntsager.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes