MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Sødestoffer

Du kan anvende sødestoffer som hel eller delvis erstatning for sukker. Sødestoffer er tilsætningsstoffer, der alle har et såkaldt E-nummer. I Positivlisten, udgivet af Fødevarestyrelsen, kan du se i hvilke mængder og til hvilke produkter sødestoffer må anvendes.

Man kan inddele sødestoffer i stoffer, der ikke giver stigning i blodsukkeret og stoffer, der giver lidt stigning i blodsukkeret.

De sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret, er velegnede til personer med diabetes. Det er:

  • Cyklamat (E 952)
  • Sakkarin (E 954)
  • Aspartam (NutraSweet®) (E 951)
  • Acesulfam K (Sunett®) (E 950)
  • Thaumatin (E 957)
  • Neohesperidin DC (DC=dihydrochalcon) (E 959)
  • Sucralose (E 955)
  • Erythritol (E 968)
  • Steviol Glycosid (E 960)

Den anden gruppe af sødestoffer kaldes også sukkeralkoholer eller polyoler. Disse er energigivende, dvs. de omdannes i kroppen og får blodsukkeret til at stige (mindre end sukker). Det er f.eks.:

  • Sorbitol (E 420)
  • Maltitol, maltitolsirup (E 965)
  • Isomalt (E 953)
  • Lactitol (E 966)
  • Xylitol (E 967)

Sukkeralkoholer kan give diarré eller andre gener fra mave- og tarmkanalen, hvis du spiser mere end 20-25 g af gangen. 

Sødemidlet Birkesød er udvundet af birkesaft, der indeholder xylitol. Birkesød giver dermed lidt stigning i blodsukkeret - ligesom de øvrige sukkeralkoholer.

Vi anbefaler ikke fruktose (frugtsukker) anvendt som sødemiddel. Du kan godt spise frugt, som har et naturligt indhold af fruktose.

Få mere information om sødestoffet aspartam

Læs mere om aspartam og risikovurderingen på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes