MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Sukker

Tidligere troede man, at diabetikere ikke kunne tåle den mindste smule sukker.

I dag ved vi, at personer med diabetes kan spise op til 50 g tilsat sukker (sakkarose) om dagen. Sukkermængden må dog højst udgøre 10 % af det daglige energiindtag (10 E %). 

10 % (10 E %) af det daglige energiindtag svarer til:

  • Ca. 30 g sukker, hvis man spiser ca. 5000 kJ / ca. 1.200 kcal om dagen
  • Ca. 40 g sukker, hvis man spiser ca. 7000 kJ / ca. 1.700 kcal om dagen
  • Ca. 50 g sukker, hvis man spiser ca. 8500 kJ / ca. 2.000 kcal om dagen


SukkerSukker findes i forskellige former: Stødt melis (sakkarose), rørsukker, farin, sirup m.fl. I relation til diabetes har det ingen betydning, om du bruger den ene eller anden form for sukker.

Honning, både fast og flydende, sidestilles med sukker. Dvs. man kan spise små mængder af honning i stedet for tilsvarende mængde sukker.

Vi anbefaler, at sukkeret fordeles på dagens måltider. Hvis du vil undgå en stigning i blodsukkeret, bør du lade sukkeret erstatte en tilsvarende mængde andet kulhydrat.

5 g sukker fås f.eks. fra:

  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. honning
  • 2 tsk. sukkerholdig marmelade
  • 2 stk. pålægschokolade

Det er et individuelt valg, om du ønsker at spise sukker. Hvis du gerne vil tabe i vægt, bør du dog overveje dit indtag af sukker, da det bidrager med 17 kJ / 4 kcal pr. g sukker. Du kan i stedet erstatte sukker med ikke-ernergigivende sødestoffer. Små mængder sukker fra f.eks. et par skiver rødbede eller asie har ingen praktisk betydning i forhold til blodsukkerstigning.

Find opskrifter på desserter

Du kan finde inspiration til lækre desserter med mindre sukker her:

Se opskrifter på desserter

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes