MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Bagning

Når du bager groft brød, kan du anvende op til halvdelen af den samlede melmængde som fuldkornsmel og kerner. Hvis du tilsætter mere, bliver dejen tung, da fuldkornsmel ikke har samme hæveevne som hvedemel.

Hvis du tilsætter lidt sukker i dejen, hæver den hurtigere. I hævningsprocessen forbruges 2 % sukker i forhold til den samlede mængde af mel. Det svarer til 1 spsk. sukker til 700 g mel.

Du kan tilsætte hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner o.lign. uden at regne det med som fedt i brødet. Undersøgelser har vist, at kun en mindre del af frø m.m. optages fra tarmen, når brødet omsættes.

Minikogebogen "Godt brød – sundt og sødt" indeholder 40 opskrifter på sundt og lækkert bagværk. Her kan du også læse mere om bagning.

Køb kogebogen "Godt brød - sundt og sødt" i netbutikken 

Find opskrifter på lækkert fuldkornsbrød

Du kan også læse temaet om at bage med fuldkorn

Kage

Hvis du har diabetes, bør du begrænse indtaget af almindelig kage, da det indeholder både meget fedt og sukker. Kage med lavt indhold af fedt og sukker er lettere at "få plads til" i en sund kost.

I vores netbutik kan du købe bogen "Kager – der smager". Bogen indeholder opskrifter på kager med lavt indhold af sukker og fedt.

Køb kogebogen "Kager - der smager"

Find opskrifter på lækre kager med mindre sukker og fedt

Sødemidler til bagning

I princippet kan alle sødemidler, der kan tåle opvarmning, anvendes til bagning. I opskrifter, udviklet af Diabetesforeningen, anvendes ofte de såkaldte bage-sødemidler, da disse har to funktioner. De søder og samtidig medfører fyldstofferne i sødemidlerne, at indholdet af fedtstof kan reduceres til ca. halvdelen.

Bagesødemidler består typisk af sødestoffet acesulfam kalium og fyldstoffet polydekstrose m.m. De giver ikke stigning i blodsukkeret.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes