MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Godt spillet, René!

Netværk? Det er ikke sådan, fodboldherrerne tænker om deres fodboldhold for seniorer med kroniske sygdomme. Men blodsukkeret bliver holdt i ave, og der bliver udvekslet både grin og gode råd undervejs.

René Bertram har type 2-diabetes og synes, det er sjovere at deltage i holdsport end at træne alene. Foto: Nils Meilvang

Varmen ligger som en tung dyne over boldbanen ved Frederiksberghallerne nær København, og sveden drypper fra pander og halvskallede isser efter få minutters kamp.

– "Godt spillet, René" lyder det fra holdkammeraterne, og flere kvitterer med flade femmere.

En mand med fuldskæg, blå træningstrøje og rød kasket kaprer bolden og sender den mod målet, men rammer ved siden af.

– "Kom igen, Poul. Du skal være topscorer!" råber blå holds målmand opmuntrende fra den anden ende af banen til spilleren, der på holdet har ry for at være alle forsvarsspilleres og målmænds skræk.

Herrerne på de to hold er i det hele taget gavmilde med komplimenter og opmuntrende råb, både når det lykkes, og når det ikke lykkes at banke bolden i målet i den 60 minutter lange træningskamp.

Holdsport er sjovere

Det lokale fodboldhold, som træner to gange om ugen, er for mænd på 60 år og opefter. Ud over alderen og fodbolden har de 14 herrer på holdet en ekstra ting til fælles: De har alle en kronisk sygdom. Holdet er nemlig oprettet i et samarbejde mellem Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og Dansk Boldspil Union (DBU).

Og det gode sammenhold betyder meget for motivationen for at træne hos mændene på holdet.

– Det er det hyggelige omkring træningen, der gør, at jeg kommer afsted. Man bliver faktisk lidt afhængig, siger en af deltagerne, Poul Hedemann, i en pause, imens han tanker op med kildevand.

En af medspillerne, René Bertram, supplerer:

– Holdsport er meget sjovere end individuel sport. Så det er nemmere at få en god kondition i fællesskab.

Styr på blodsukkeret

Mændene på 60+-holdet på Frederiksberg oplever da også, at regelmæssig motion spiller en vigtig rolle for deres sundhed.

– Det er vigtigt for mig at holde mig i gang for at modvirke, at min diabetes forværres. Jeg er også glad for, at jeg indtil videre har undgået at skulle tage insulin, siger Poul.

René dyrker motion i alt fire gange om ugen. To gange fodbold, og derudover tennis og golf. Han kan tydeligt mærke træningens effekt på sit helbred.

– Jo mere motion, jeg dyrker, jo bedre har jeg det. Jeg slipper ikke for at tage masser af medicin, men jeg er overbevist om, at min træning også spiller en stor rolle for, at jeg har fine blodsukkertal, siger han.  

Holdet mødes og træner hver mandag og onsdag, hvor de spiller en times tid efterfulgt af en bid mad eller lidt at drikke, snak og grin.

Mændene tilmelder sig selv træningen fra gang til gang, men der skal være minimum seks spillere for, at de gennemfører.

– Det gør, at man føler sig tilpas forpligtet til at møde op. Men omvendt kan man godt tillade sig at holde længere ferie fra træningen end på et mere ambitiøst hold. Så man kører ikke sur i træningen, oplever René.

Selvom herrerne har det tilfælles, at de har en kronisk sygdom, så er det ikke rigtig noget, der fylder i samtalerne i pauserne eller efter træningen.

– Vi spørger da indimellem til, hvordan det går med hinandens sygdom, men det er ellers ikke noget, vi dyrker, siger Sven Erik Baun Christensen, der er hjertepatient.

Poul supplerer:

– Jeg har ikke så stort et behov for at snakke med andre om min diabetes, for jeg har haft diabetes i over 20 år og har haft forældre og søskende med diabetes. Så jeg synes, at jeg har den viden, jeg har brug for, siger Poul.

Der er 14 mænd til dagens træning på Fodbold 60+-holdet på Frederiksberg. Alle har en kronisk sygdom. På billedet er bl.a. også tre unge hjælpetrænere fra Tre Falke Skolen på Frederiksberg og skoleleder Brian Jørgensen (nederst, yderst til venstre). Foto: Nils Meilvang

Unge hjælpetrænere

I anden halvleg afleverer Poul til en 16-årig fyr, som scorer.

– Sådan, godt lagt op, Poul, lyder det fra holdkammeraterne.

Tre gange om året får de modne herrer selskab af tre 10. klasses elever fra Tre Falke Skolen på Frederiksberg. Drengene fungerer som hjælpetrænere, som bidrager med ny energi og læring og som til gengæld får træningserfaring som en del af deres fodboldlinje i skolen.

Efter kampen står den på smørrebrød, som indtages ved borde og bænke uden for klubhuset.

Ingen har rigtigt styr på, hvor mange mål der er scoret, eller hvem der har vundet, men efter maden hanker mændene op i deres sportstasker med et “vi ses på mandag”.

bevaegdigforlivet.dk kan du finde en liste over lokale klubber overalt i landet, der tilbyder Fodbold Fitness og motionsfodbold.

Type 2-diabetes og netværk

85 % kender andre med type 2-diabetes. 15 % gør ikke

23 % indgår i fællesskaber eller netværk om diabetes. Blandt dem får 54 % inspiration og gode råd til hverdagen med diabetes. 45 % øger deres viden og får gode råd om f.eks. rettigheder, kommunale tilbud og hjælpemidler. 46 % er blevet bedre til at passe på sig selv. 30 % lærer nogle at kende, som forstår en

17 % deltager i netværk eller fællesskaber gennem Diabetesforeningen

33 % er ikke med i netværk, fordi de synes, diabetes kommer til at fylde for meget.

Kilde: Diabetesforeningens undersøgelse om netværk og diabetesfællesskaber, juni 2018

Artiklen er skrevet af Stine Mørkeberg, og er bragt i medlemsbladet september 2018.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes