BLIV MEDLEM

Blev gladere og gladere for jobbet

Lone _Nielsen _MotivationsgruppeLone Nielsen fra Slagelse. Hun fik type 2-diabetes i 1999.

Hvordan opdagede du, at du havde diabetes?

I 1999 fik jeg en urinvejsinfektion, og da jeg er sygehjælper, undersøgte jeg lige min urin og fandt ud af, at der var sukker i den. Det var lidt af et chok for mig, fordi jeg ikke mente, at jeg var i risikogruppen. Jeg er ikke overvægtig, og jeg er fysisk aktiv både på mit job og i fritiden. Lone Nielsens læge sendte hende på sygehusets ambulatorium med det samme, og her blev hun hurtigt sat i insulinbehandling og fik undervisning af ambulatoriets personale.

Ændrede diagnosen noget i din hverdag? 

Ikke meget, men jeg tænkte selvfølgelig over, hvad jeg spiste, hvor ofte jeg spiste, og om jeg fik bevæget mig hver dag. Jeg fik ret hurtigt styr på min diabetes.

Hvad fik dig til at melde dig som instruktør? 

Jeg havde læst om motivationsgrupperne i Diabetesbladet og fik lyst til at dele mine erfaringer med andre. Som tidligere idrætslærer og med mine erhvervserfaringer ville jeg gerne gøre et stykke frivilligt arbejde som instruktør, når jeg holdt op med at arbejde.

Hvordan er det at være instruktør?

Til at begynde med var jeg meget nervøs for ikke at gøre det godt nok. Jeg syntes også, der var meget at tage stilling til på forhånd: Finde et egnet lokale, søge kommunen om at låne det m.m. Jeg kunne få hjælp af Diabetesforeningens konsulenter, men jeg ville jo også gerne selv bestemme, hvor det skulle foregå. Jeg har da også fundet nogle rigtig dejlige lokaler tæt på gode udendørs faciliteter.

Efter de første par gange blev jeg gladere og gladere for "jobbet". Min gruppe var alletiders, de blev mere og mere motiverede. Første gang var der flere, der gav udtryk for, at det var den kedelige mad, der var det største problem i deres hverdag. Da vi havde været igennem de 12 gange, var gruppen enige om, at diabetesmad var både velsmagende og let at lave. En af deltagerne syntes ligefrem, at gruppen skulle åbne en restaurant med diabetesmad.

Hvordan forløb jeres møder? 

Hver gang lavede vi en eller anden form for motion. Mens vejret var godt, foregik det ude i naturen, og senere lavede vi motionsgymnastik inden døre.

Efter motionen talte vi om, hvordan ugen var gået, og om de "hjemme-opgaver" vi havde aftalt sidste gang. Det kunne fx være at måle blodsukker før og efter at have motioneret eller at tilberede og spise bestemte retter fra foreningens kogebøger.

På instruktørkurset får vi også en instruktørmappe med faglige informationer og forslag til, hvilke emner vi kan drøfte. Efterhånden som deltagerne lærte hinanden at kende, blev det muligt at drøfte mange ting, som de ikke tidligere havde talt med andre om. Meget blev afdramatiseret, og det var en lettelse for nogle at høre, at der også var andre, der havde komplikationer. Det har også været en fornøjelse at se, hvordan pårørende har haft stor glæde af at tale med hinanden.

Hvad er det bedste ved at være instruktør? 

Glæden ved at opleve, hvordan deltagernes motivation bliver større og større og glæden ved at se, at nogle får det bedre. Blodsukkerregulationen er blevet bedre, og andre taber sig. Hele gruppen glædede sig på deres vegne, og de bliver en slags rollemodeller for andre til at fortsætte de gode vaner. Jeg har aftalt med den gamle gruppe, at vi mødes en gang om ugen for at trave en tur sammen i skoven.

Det har også været dejligt, at flere er gået ind og har taget et ansvar, så alle fx har kunnet gå i det tempo, der passede den enkelte. De 2-3 stykker har faktisk optrådt som hjælpeinstruktører.

Vil du anbefale andre at blive instruktør? 

Ja, hvis man er indstillet på og har lyst til at være igangsætter, så får man mange gode oplevelser, og det er da også en stor fordel for ens eget helbred. Det at være instruktør giver ekstra motivation til at fastholde og udvikle gode kost- og motionsvaner.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes