BLIV MEDLEM

Vi inspirerer hinanden

Føler du dig alene med type 2-diabetes? I en motivationsgruppe hjælper deltagerne hinanden med at motionere og spise sundt – i højt humør. Diabetes har været på besøg i motivationsgruppen i Aarhus.

Tekst: Henrik Stanek
Artiklen er fra medlemsbladet september 2014.

Hvad er en motivationsgruppe?

  • En gruppe under Diabetesforeningen, hvor folk med type 2-diabetes mødes for at inspirere hinanden til at leve et sundere liv gennem madlavning, motion, erfaringsudveksling og gensidig støtte. Der er en gruppe i næsten alle kommuner.

  • En gruppe består som regel af 10-12 personer, der mødes med den lokale instruktør én gang om ugen i et 12 ugers forløb. I Motivationsgruppen betaler du kun for den mad, I laver og spiser sammen.

Læs om gruppemedlemmernes erfaring

I Frivillighuset i Aarhus skal der til at dyrkes motion i Diabetesforeningens motivationsgruppe. På en post træner deltagerne armene med en elastik, et andet sted laver de ro-øvelser og en tredje station byder på en hulahopring.

- Det gælder om at holde korsettet stift og spænde i mavemusklerne, siger Mette Hjortstrøm og sender ringen på rundtur. 
Mette Hjortstrøm er instruktør for gruppen og er uddannet af Diabetesforeningen til at guide deltagerne godt igennem det 12 uger lange forløb med inspiration til sund kost, motion og livsstil. Sveden pibler frem i foyeren, hvor motionen foregår. Der er afsat et minut til hver øvelse, som har det til fælles, at de kan laves hjemme i stuen. Henrik Leth må hurtigt sande, at hulahop-øvelserne er sværere end som så.

- Bare kør ringen rundt om halsen, foreslår Lars Erik Bech Sørensen og får alle til at grine.

 

 

 

Foto: Martin Dam Kristensen

Fadøllen måtte vente

Inden motionen taler deltagerne sammen – og det er de gode til, selv om de for tre måneder siden slet ikke kendte hinanden. Men de har alle type 2-diabetes og mødes for at dele idéer, bekymringer og erfaringer. Det skal hjælpe dem til at blive mere bevidste om, at de selv kan blive herre over deres blodsukker.

Mette Hjortstrøm sporer samtalen ind på, hvad de har dyrket af motion siden sidst. Lene Bech har gået lange ture med hunden og spillet krolf, som er en mellemting mellem kroket og golf. Lars Erik Bech Sørensen lægger ikke mærke til, hvor meget han bevæger sig, men når han tænker efter, bliver det til en del: For eksempel var han i skoven med sit barnebarn fredag, og lørdag gik turen til fodbold i Hamborg.

- Jeg skal hilse at sige, at parkeringspladsen ikke ligger tæt på stadion. Vi nåede kun lige frem til kampstart, så fadøllen måtte vente til pausen.

Al bevægelse tæller

Jens Johansen har hjulpet sin søn med at pakke flyttekasser og har cyklet sine sædvanlige ture på et par timer.

- Al bevægelse tæller. At pakke flyttekasser er bedre end at sidde i sofaen, konkluderer Mette Hjortstrøm.
Holdets anden instruktør, Jette Falsig Hansen, har syndet. På en motorcykeltur kom hun til at købe en is med to kugler, drys og guf i både top og bund.

- Det er en ordentlig mundfuld, men du kan redde det med en ekstra cykeltur, trøster Mette Hjortstrøm.Jette Falsig Hansen træner fire gange om ugen og var til spinning allerede dagen efter.

Instruktør Mette Hjortstrøm har selv type 2-diabetes og er uddannet af Diabetesforeningen til at være motivationsgruppeinstruktør. Foto: Martin Dam Kristensen

Uden snask og flødeskum

Efter snak og træning går tre mand i køkkenet for at gøre klar til kyllingeburgerne. Imens kigger de andre i kogebøger for at finde frem til menuen, når de skal mødes for sidste gang om enuge. Henrik Leth Rasmussen foreslår budding til dessert, men valget falder på æblekage. Det ødelægger dog ikke hans humør:

- Så laver vi bare én med flødeskum og godt med makroner og snask i bunden, siger han.

- Det bliver nok ikke lige den udgave, lyder det muntert fra Lene Bech.

Valget falder på en sund udgave med rugbrødsdrys og fløde med lav fedtprocent.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes