BLIV MEDLEM

Veninden

Viktoria Takeover PårørendeNavn: Viktoria Tirsgaard

Alder: 17 år

By: Roskilde

Relation til diabetes: Viktoria er bedste veninde til Tobias, som har haft diabetes i over seks år.

Instagram-konto@verdens_herskerinden


Takeover fredag den 28. oktober 2016

Godmorgen, jeg hedder Viktoria og læser til dagligt bioteknologi på HTX i Roskilde. Min bedste ven i hele universet - Tobias, fik konstateret diabetes for over 7 år siden. Tobias har haft diabetes i alt den tid jeg har kendt ham og jeg har derfor, indtil et par år siden aldrig rigtig set ham som anderledes eller som om han på nogle anden måde havde et andet sæt omstændigheder end alle andre børn. Det har dog ændret sig i løbet af de seneste 2-3 år, hvor tobias og jeg er blevet bedre venner, jeg har indset at det på ingen måder er let at være diabetiker og at det er en sygdom med langt flere problematikker end som så... men når det så er sagt, så er det altså langt fra en dans på roser at være pårørende. Jeg har fået æren af at overtage Diabetesforeningens Instagram de næste 24 timer om vil gøre mit bedste for at fortælle om hvordan diabetes har påvirket mit liv som pårørende.

Et billede slået op af Diabetesforeningen (@diabetesforeningen) den 27. Okt 2016 kl. 10:35 PDT

 

Jeg har været bedste venner med Tobias i lidt over to år. Vi har indtil i år gået i skole sammen og jeg tror, at vi sidste år tilbragte mere tid sammen, end vi gjorde hver for sig. Tobias er på mange punkter relativt egenrådig - især når det kommer til hans diabetes og me being me... Så har jeg en stor tendens til at spøger ind til hans blodsukker konstant og hele tiden... Hvilket - især før i tiden gav nogle store skænderier og kontroverser... men efter en masse øvelse fra min side, er jeg blevet bedre til at lade vær med at blande mig, tilgengæld svare han mig nu altid, når jeg spørger ind til han blodsukker, da han ved, at det er fordi, at det virkelig går mig på, ikke at vide om han er okay.

Et billede slået op af Diabetesforeningen (@diabetesforeningen) den 28. Okt 2016 kl. 2:57 PDT

 

Efter en trættende skoledag der bød på lidt af hvert og et par timer som hjælper på Tobias arbejde, har vi endelig fået fri og min løn er blevet udbetalt i god vin, som drikkes i køkkenet til musik på fuld volumen. Når Tobias og jeg er sammen i weekenden bliver der ikke sparet på kalorieindtaget - vi spiser både slik, McDonalds og drikker alkohol, da Tobias nægter at lade hans diabetes styre hans liv, han siger tit "Det kan godt være at min bugspytkirtel ikke kan producere insulin, som alle andres... Men det kan jeg ikke lade mig tyrannisere af - det handler jo bare om at være ekstra omhyggelig når der skal tælles kulhydrater og tages insulin". Dette er en af de grunde til at jeg værdsætter Tobias som person og bliver så stolt af ham når han triumfere, både i skolen, på arbejdet og alle andre steder... for lige præcis den holdning er ikke bare en holdning han har til diabetes, det er sådan han forholder sig til næsten alt han møder på sin vej - at Uanset hvad, så skal man aldrig lade sig tyrannisere, noglesinde. ☝️

En video slået op af Diabetesforeningen (@diabetesforeningen) den 28. Okt 2016 kl. 9:03 PDT

 

Her ses vores lettere usunde aftensmåltid, der måske ikke heeeelt efterlever de nordiske kostråd ...

Et billede slået op af Diabetesforeningen (@diabetesforeningen) den 28. Okt 2016 kl. 11:39 PDT

 

 

For knap et halvt år siden, efter en stille og rolig bytur, vågnede jeg op tidlig morgen, fordi Tobias blev ved med at skubbe febrilsk til mig - så naturligvis gav jeg ham en halvvrissen skideballe og lukkede øjnene igen. Det var først efter et par sekunder og efter han begyndte at sige mærkelige lyde, at det ligesom gik op for mig, at han ikke bare var hans normale irriterende selv, men at han faktisk var gået i insulinchok... og i et splitsekund gik jeg lidt i panik og løb derefter ind til hans forældre for at vække dem. Vi fik sammen kontaktet 112 og situationen kom under kontrol (efter omstændighederne). Det er indtil videre den mest ubehagelige situation jeg noglesiden har stået i... Dels fordi at jeg på ingen måde havde tænkt over, hvordan jeg skulle reagere, hvis det skete - det virkede på daværende tidspunkt så usandsynligt at det ville ske... og dels fordi at det var så voldsomt et syn, at se en du holder så meget af, helt ude af kontrol og vågen men i en helt anden verden, så man ikke kan komme i kontakt med dem. Tobias fik lov til at blive hjemme fra hospitalet og den følgende dag brugte jeg på at se TV mens han sov ved siden af mig. Når! Nu er det sengetid for mit vedkommende! Arbejdet kalder i morgentideligt det har været en ære at få lov til at være med til at skabe noget fokus omkring diabetes! Godnat og sov godt @verdens_herskerinden OUT!

Et billede slået op af Diabetesforeningen (@diabetesforeningen) den 28. Okt 2016 kl. 1:44 PDT

 

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes