BLIV MEDLEM

Sprog i vores medier

Hvorfor skriver vi ”diabetes 1” og ”diabetes 2”?

På diabetes.dk benytter vi både betegnelsen ”diabetes 1” og ”type 1-diabetes”, ”diabetes 2” og ”type 2-diabetes”. Vi benytter ”diabetes 1” og ”diabetes 2” i vores indgange på forsiden af diabetes.dk, da det er denne betegnelse brugerne overvejende benytter, når de googler diabetes. Derfor – hvis vi gerne vil findes, og hvis vi gerne vil have, at diabetes.dk ligger højt i søgeresultatet, er det disse ord, vi skal benytte. I brødteksterne benytter vi overvejende betegnelsen ”type 1-diabetes” og ”type 2-diabetes”.

"Diabetiker" eller "mennesker med diabetes"?

I Diabetesforeningen benytter vi både betegnelsen ”diabetiker” og ”mennesker med diabetes” i vores blade, pjecer og på diabetes.dk.

Rent sprogligt, når vi skriver tekster, kan det blive nogle lange kringlede tekster, hvis vi udelukkende skriver ”mennesker med diabetes”. Her skaber det afveksling at skifte mellem de to.

I den kontekst, vi kommunikerer med vores medlemmer, er de diabetikere. Fordi de har diabetes. Det betyder ikke, at vi ikke har fuld forståelse og respekt for, at Hr. Hansen er mere end det. At Hr. Hansen er mere end sin sygdom. Men vi taler til ham, fordi han har diabetes.

Vi har flere gange spurgt ind til vores medlemmers holdning til at blive omtalt ”diabetiker” og ud over at det er det ord, de fleste selv benytter, når vi er rundt i landet, eller det, de skriver på vores blog eller sociale medier, så viser undersøgelserne, at det ikke generer dem.

I en undersøgelse lavet i Diabetespanelet i februar 2017, viser resultatet, at betegnelsen "diabetiker" ikke opfattes negativt blandt deltagerne, og at mange bruger betegnelsen selv.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes