BLIV MEDLEM

Holger giver gode råd videre

Diabetesforeningen har otte frivillige rådgivere, og 43-årige Holger Lund er en af dem. I telefonen deler han ud af sine egne erfaringer med type 1-diabetes og som far til en datter, der også har diabetes.

Frivillige rådgivere spiller en stor rolle i Diabetesforeningen og har gjort det i mange år. For 43-årige Holger Lund, der har type 1-diabetes og er far til en datter, der også fik type 1-diabetes for et par år siden, falder det helt naturligt at fungere som en del af Diabetesforeningens rådgivning som frivillig:

Holger Lund har samtaler som diabetesrådgiver to eller tre gange om måneden typisk fra klokken 17 til 20. Nogle gange har han en håndfuld samtaler på de tre timer, andre gange blot en enkelt i hjemmet i Skovlunde. Foto: Martin Bubandt

– Jeg har haft diabetes i 40 år og dét at tale med en, der forstår det, man går igennem, betyder meget. Den mulighed for sparring var der slet ikke, da jeg var ung, fortæller Holger Lund, der har fungeret som frivillig rådgiver i omkring fire år.

Den, der lytter

Holger taler med en del bekymrede pårørende, især forældre til børn og unge med diabetes.

– Jeg er jo hverken læge eller psykolog, men praktiker inden for det at have diabetes. Nogle gange er det bare vigtigt at være den, der lytter og giver plads til den frustration, diabetes kan give. Senest havde jeg en lang snak med en mor til en dreng på 12 år, der var ekstremt bekymret. Hun havde et utroligt stort behov for at høre, at jeg synes, det lød til, at knægten gjorde det rigtig godt og tog meget ansvar. Jeg fornemmede klart, at det havde stor betydning for hende, at hun kunne høre på mig, at selv om diabetes kræver meget af en ung, så kunne jeg alligevel komme med alle de gode eksempler på, at det godt kan gå alligevel, siger Holger Lund.

Vil du være frivillig rådgiver?

Er du mor eller far til et barn med diabetes, eller er du mand og har type 2-diabetes? Så kontakt socialrådgiver Isabel Christensen på tlf. 63 12 90 52 eller på mail ich@diabetes.dk

Han trækker ofte på sine egne erfaringer med at leve med diabetes i samtalerne. Det kan være fra ungdomslivets festivaler, hvor det var vigtigt at kunne være sammen med kammeraterne fem dage i telt med fest, fastfood og alkohol, over hvordan man planlægger og gennemfører et halvmaraton til at kunne tilrettelægge et travlt arbejdsliv med mange møder.

– I det hele taget er det ofte mine erfaringer fra dagligdagen og hverdagen med job, interesser og familie, der kommer i spil. Sagen er jo den, at som diabetiker skal man vænne sig til hele tiden at tænke to-tre timer frem, uanset om man er ung og på festival, eller man skal præstere på sit job eller studie. Heldigvis har jeg aldrig følt, at jeg var begrænset, siger Holger Lund.

– Men dét at have ansvar for diabetes hele tiden, er selvfølgelig bøvlet.

Som uddannet lærer og nuværende skoleleder for et specialtilbud har Holger Lund de seneste år fået plads til at bidrage som frivillig rådgiver, fordi vagterne kan foregå hjemmefra på bestemte tidspunkter. Tidligere har han været involveret i Diabetesforeningens ungearbejde og været med som ledende pædagog på en række af Diabetesforeningens børnefamiliekurser.

Bliver selv klogere

Efter en pause på omkring ti år, hvor han havde travlt med job og at stifte familie, fik han overskud til at bidrage som frivillig igen:

– Jeg så et opslag for diabeteslinjen, som det hed dengang, og var klar til at bidrage frivilligt igen med mine egne erfaringer. Derfor meldte jeg mig til, fortæller Holger Lund, der også oplever, han bliver klogere på sit eget liv med diabetes ved at rådgive andre:

– Man kommer helt automatisk til at tænke over, hvordan man selv agerer, når man rådgiver andre. Man bliver så at sige dygtigere til at have diabetes, fordi man også reflekterer over sine egen situation, forklarer Holger Lund.

Fortalt til Michael Korsbæk og bragt i medlemsbladet maj 2019

Tal med en frivillig rådgiver

Hvis du gerne vil tale med en frivillig rådgiver, kan du ringe på telefon 63 12 14 16 mandag, tirsdag, torsdag eller fredag fra kl. 9-15.
Tag kontakt til diabetesrådgiverne

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes