Værd at vide om julemaden
Vælger du at lave en traditionel julemiddag, kan du bruge følgende gode råd til madlavningen.
Stegen
Julestegen kan være and, gås, flæskesteg eller kalkun. Du kan evt. farsere kalkunen med en mager fars lavet af hakket kød med højst 10 g fedt pr. 100 g. Du kan fylde anden eller gåsen med æbler eller servere et halvt kogt æble med en sveske eller gele i.
Skær evt. synligt fedt fra, når du spiser. Gør du f.eks. det på flæskestegen, kan du fint spise den sprøde svær. På fjerkræ sidder fedtet i skindet. Brystskindet er tyndt og indeholder derfor kun lidt fedt.
Sovsen
Skum skyen fra stegen fri for fedt, og brug den til at lave sovs af. Du kan gøre det nemt for dig selv, og tilsætte lidt kulør – så kan du lettere se, hvad der er sky, og hvad der er fedt. Brug hvedemel, majsstivelse eller sovsejævner til at jævne sovsen med. Brug gerne mælk som væske i jævningen, da det "afrunder" smagen på sovsen. Smag til med salt og peber.
Hvis du mangler sky, kan du bruge bouillon, f.eks. andebouillon, til at give sovsen smag.
Tilbehør
Server hvide kartofler og evt. brunede kartofler, kogt rødkål og evt. sursyltede grøntsager som asier eller drueagurker til middagen. Vælger du at spise brunede kartofler med sukker og samtidig spiser en større portion rødkål, kan det være en fordel at købe eller lave rødkålen uden sukker.
Desserten
Risalamande med kirsebærsovs er den traditionelle dessert til julemiddagen. Du kan reducere fedtindholdet i risalamanden ved helt eller delvist at bruge Cremefine til piskning i stedet for piskefløde.
Kirsebærsovsen kan du lave uden tilsat sukker og evt. søde den med sødemiddel. Du kan også købe færdiglavet kirsebærsovs uden tilsat sukker.
Drikkevarer
Til julemiddagen kan du drikke rød- eller hvidvin. Drik også gerne vand til. Til desserten kan du drikke et glas dessertvin, f.eks. sherry, portvin, sauternes eller madeira.
Drikke uden alkohol kan være danskvand eller lightsodavand. Hvis du foretrækker læskedrik eller saft uden tilsat sukker, så vælg produkter med højst 1 g kulhydrat pr. dl færdigblandet læskedrik eller saft.
Find opskrifter til julemaden
I Diabetesforeningens kogebog "Julemad, kager og konfekt" får du 35 lækre opskrifter til juletiden, bl.a. brunede kartofler, rødkål, og risalamande. Opskrifterne er uden eller med lavt indhold af tilsat sukker.
Se nogle af opskrifterne længere nede på siden.