Grill
Sommer – årstiden hvor vi gerne sidder længe på terrassen, nyder vejret og den gode grillmad med familie og venner. Vi guider dig til de mange muligheder for at lave spændende mad med både grøntsager, kød, fisk eller fjerkræ på grillen.
Sommer – årstiden hvor vi gerne sidder længe på terrassen, nyder vejret og den gode grillmad med familie og venner. Vi guider dig til de mange muligheder for at lave spændende mad med både grøntsager, kød, fisk eller fjerkræ på grillen.
Nederst på siden får du opskrifter på lækre retter og en enkelt dessert, du kan tilberede på grillen i sommervarmen.
Læs mere herunder om grøntsager, fisk og kød på grillen samt salat, brød, hygiejne og grill.
De fleste grøntsager egner sig fint til, at du griller dem. Sæt grøntsagerne på et spyd, eller bland dem sammen i en grillbakke, hvor du tilsætter lidt marinade, pensler med olie, balsamicoeddike, sojasauce eller lignende. Drys evt. friske krydderurter, salt og peber henover.
Du kan også sagtens kombinere frugt og grønt. Dette giver et godt spil i smagen og kan give retten flotte, indbydende farver.
Også fisk bliver utroligt lækkert på grillen. Fisk som laks, mørksej og helleflynder, der er faste i kødet, er gode til grillen, fordi de ikke skiller i lamellerne. Griller du fisk, som er mere løse i kødet, kan du bruge en sammenklappelig grillrist.
Vælg gerne kødprodukter med højst 10 % fedt som fjerkræ og magert svine- eller oksekød. Hold øje med, at du ikke griller det for længe, for så bliver det tørt. Det er en god idé at marinere kødet og dermed gøre det mere saftigt og smagfuldt.
Om sommeren er det de meget vandholdige salattyper (Lollo Bionda/Rosa, rucola, iceberg, hovedsalat og friséesalat), som er på markedet. Disse salattyper indeholder få kostfibre. Derfor er det en god idé at tilsætte grove grøntsager – f.eks. blomkål, broccoli, spidskål, ærter, bønner eller sommerhvidkål. Du kan også tilsætte frisk frugt som vandmelon, hindbær eller jordbær til din salat.
Du kan også give din salat mere fylde og mæthed ved at tilsætte f.eks. fuldkornspasta, -bulgur eller -couscous.
Vælg fuldkornsbrød, hvis du vil have brød som tilbehør til grillmaden. Det mætter godt. Køb brød, flutes, pitabrød m.m. mærket med Fuldkornslogoet og/eller Nøglehulsmærket.
Du kan også finde opskrifter på lækkert fuldkornsbrød blandt vores brødopskrifter. Prøv f.eks. bradepandebrød med fuldkorn eller hvidløgsbrød.
Når du griller, er det vigtigt, at du holder det rå og det færdigstegte kød adskilt. Undgå derfor at lægge det stegte kød tilbage på den samme tallerken, som det rå kød lå på, før det kom på grillen. Det rå kød kan indeholde bakterier, der hurtigt kan spredes til det færdigstegte kød. Det er også bedst med 2 grill tænger: 1 til det rå kød og 1 til det færdigstegte kød.