Grove grøntsager
De ”grønne” elementer i den daglige kost giver dig masser af næring, vitaminer og mineraler og bidrager til et stabilt blodsukker. Her er hvad du skal vide om grove grøntsager.
De ”grønne” elementer i den daglige kost giver dig masser af næring, vitaminer og mineraler og bidrager til et stabilt blodsukker. Her er hvad du skal vide om grove grøntsager.
Er du ekspert i grove grøntsager? Udover at smage godt, bidrager grøntsager også med livsvigtige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.
Grove grøntsager, som gulerødder, kål og broccoli, kan faktisk også hjælpe med at give dig mere energi, mere stabile blodsukre og føre til vægttab. Det viste projektet MaxVeg i 2012.
I en forsøgsperiode på 12 uger, spiste personer med type 2-diabetes dagligt 500 g grove grøntsager, og resultaterne var markante. Deltagerne fik mere stabilt blodsukker og opnåede vægttab – muligvis på grund af kostfibrenes evne til at forsinke mavetømningshastigheden.
Det kan altså nemt betale sig at have fokus på de grove grøntsager i kosten.
I forsøget var udvalget af grøntsager ret begrænset, da grøntsagerne i den ene gruppe skulle have særligt højt indhold af en række bioaktive stoffer, der typisk smager bittert. Det vil sige, at det var specielt dyrkede sorter af grøntsager, der ikke sælges i supermarkederne, som forsøgsdeltagerne fik udleveret hver uge.
Den anden grøntsagsgruppe fik samme slags grøntsager, men almindelige sorter.
Grøntsagerne var:
Diabetesforeningen bidrog til projektet med en blanding af nye og eksisterende opskrifter fra bl.a. medlemsbladet og kogebøger. Disse blev suppleret med opskrifter udarbejdet af kok Per Mandrup.
Alle opskrifterne er justeret, så mængden af grøntsager er mindst 500 g om dagen. Det vil sige, at der typisk vil være flere grøntsager pr. person i MaxVeg-opskrifterne end i den oprindelige opskrift.
I 2020 udkom ”Kålkogebogen” med opskrifter og resultater fra forskningsprojektet.
Du kan se et udvalg af opskrifterne på denne side.