MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Hvorfor lige mig?

Skuespiller Maria Winther Nørgaard, der har type 1-diabetes, har skrevet forestillingen “Er jeg patienten?” om at få og leve med en sygdom, man aldrig har fri fra. Hun mindede på Update-konferencen behandlerne om, at deres patienter er forskellige – ikke bare et nummer eller en diagnose – men mennesker, de skal huske at lytte til og forstå.

Hvorfor Lige Mig

– Hospitalet var et helt vildt skræmmende sted. Da lægen sagde: “du har diabetes”, blev jeg en lille pige, der savnede min mor. Min hjerne var totalt i alarmberedskab og på overarbejde for at finde hoved og hale i det hele.

Sådan fortæller 24-årige skuespiller Maria Winther Nørgaard fra scenen på Update om den dag for to år siden, da hun – med et blodsukker på 36 – blev hasteindlagt med en galoperende type 1-diabetes.

– Da chokket havde lagt sig, blev jeg vred, meget vred. Jeg var vred på sygdommen. ”Hvorfor lige mig? Jeg gider da ikke være syg”, husker Maria Winther Nørgaard.

Hun begyndte at skrive sine tanker ned om det at havde diabetes. Vreden og frustrationerne over at være syg blev struktureret og er siden blevet til manuskriptet til skuespillet “Er jeg patienten?” med Tabita Friis Kristensen som instruktør og medforfatter.

Forestillingen følger den unge pige Ida, spillet af Maria Winther Nørgaard, da hun får konstateret diabetes og bliver nødt til at konfrontere sygdommen, tilværelsen og angsten. Ida forsøger, ligesom Maria Winther Nørgaard gør det i virkeligeligheden, at finde et ståsted i det kaos, lægernes besked efterlader hende i.

Hvordan har du det egentlig?

Maria Winther Nørgaard og Tabita Friis Kristensen talte med både læger, psykologer, sygeplejersker, diabetespatienter og pårørende til diabetikere som forberedelse til forestillingen. Ud fra de mange interviews og hendes egen erfaringer, besluttede Maria at give forestillingen ét klart budskab til læger og andet sundhedspersonale.

– Selvom diabetikerne kører på samlebånd gennem hospitalerne hver eneste dag, så må det aldrig blive en rutine for behandlerne. De skal huske at lytte og tænke på, at hver patient er et menneske med sin egen baggrund og historie. Alle har deres egen måde at håndtere beskeden om en kronisk lidelse på, siger hun:

– Som patient er det afgørende, at man føler sig forstået som den person, man er og alt det, man kommer med i bagagen. Derfor tror jeg på, at det er enormt vigtigt, at læger og sundhedspersonale engang imellem husker at stoppe op og spørge patienten: “hvordan har du det egentlig?”, siger Maria Winther Nørgaard.   

Ingen psykologhjælp

Maria Winther Nørgaard fortæller, hvordan diabetes er en sygdom, man aldrig har fri fra. Det er en tro følgesvend, man skal forholde sig til 24 timer i døgnet, og de psykologiske følger af diabetes bliver ofte overset og undervurderet.

– Da jeg fik konstateret type 1, opdagede jeg, hvor lidt fokus der er på de psykologiske aspekter ved at få så alvorlig sygdom som diabetes. Jeg stod der helt forvirret på hospitalet og havde lige fået en diagnose, jeg grundlæggende ikke vidste, hvad var. Selvom jeg som barn har hørt om sukkersyge, som det hed dengang, så var der virkelig meget, jeg ikke vidste om de ting, der følger med at få sygdommen – både på det fysiske og psykiske plan, siger hun:

– Det undrer mig meget, at sådan noget som psykologhjælp ikke er en selvfølge, når man får en kronisk sygdom. Det synes jeg virkelig er mærkeligt, fordi man jo ved, at mange mennesker ender med en depression, hvis de ikke får psykologhjælp i tide. 

Om forestillingen "Er jeg patienten?"

I skuespillet “Er jeg patienten” bliver der brugt både fingerprikker, skældt ud, taget insulin, elsket og spist imaginære kager, når skuespiller Maria Winther Nørgaard med type 1-diabetes gør sygdommen nærværende og vælter sig i sukker på scenen.

Book forestillingen

Forestillingen “Er jeg patienten?” kan bookes af skoler, biblioteker og andre kommunale institutioner og er refusionsgodkendt. Det vil sige, at Staten refunderer 50 procent af kommuners udgifter ved køb af forestillingen.

Artiklen er skrevet af Jacob Gyldenløve Aaen.

Læs mere om forestillingen på Facebook

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes